Prezident Hollande překonal svůj francouzský rekord v neoblíbenosti a pravděpodobně se stal celosvětově nejméně oblíbeným prezidentem všech dob.

Francouzský socialistický prezident Francois Hollande dosáhl v zemi rekordní neoblíbenosti. Podle posledního průzkumu veřejného mínění vyjádřila spokojenost s výkonem jeho funkce pouhá 4 procenta dotazovaných. Hollandeovi šance na znovuzvolení jsou mizivé. Naopak, úspěch Marine LePenové v prvním kole prezidentských voleb je velmi pravděpodobný.

Do francouzských prezidentských voleb zbývá půl roku. Šance Francoise Hollanda na obhajobu prezidentského mandátu jsou nulové.

Naopak, předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová má postup do druhého kola prezidentských voleb prakticky jistý.

Mimořádně neoblíbený francouzský prezident Francois Hollande svými komentáři zveřejněnými v knize „Prezident by neměl říkat, že …“ (psali jsme zde) ještě více oslabil svou pozici před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění vyjádřilo spokojenost s jeho výkonem funkce pouhá 4 % dotazovaných. Hollande tak překonal svůj francouzský rekord v neoblíbenosti a pravděpodobně se stal celosvětově nejméně oblíbeným prezidentem všech dob.

Pro srovnání, bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseff měla těsně před svým odvoláním v srpnu letošního roku podle průzkumů pouze 8% podporu…

Vítězné prezidentské dvojice

Prezident Hollande stále neoznámil, zda bude usilovat o své znovuzvolení, ale nezdá se, že by měl sebemenší šanci. V posledních průzkumech volební podpory se na prvních místech objevuje kandidát klasické pravice Allain Juppé, spolu s předsedkyní Národní fronty Marine Le Pen.

Mírně zaostává bývalý prezident Nikolas Sarkozy, který se střetne s Allainem Juppé ve stranických primárkách na konci listopadu.

Zdá se skoro jisté, že v druhém kole prezidentských voleb se ve Francii bude rozhodovat mezi dvojicí Juppé – Le Penová nebo Sarkozy – Le Penová.

Socialistická strana tak stále čeká na vyjádření Francoise Hollanda, který je ale stále více izolován a neschopný reagovat na katastrofální vývoj své oblíbenosti mezi voliči. Nyní, pouhých šest měsíců do voleb je zřejmé, že na výrazný obrat je již příliš pozdě. (mjm)