Premiér Sobotka odvolal z funkce ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (na archivní fotografii) a ministra zdravotnictví Němečka.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odvolal z ministerských funkcí dva sociálně demokratické politiky: ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. V ministerských křeslech je nahradí sociální demokraté Miloslav Ludvík a poslanec Jan Chvojka.

Premiér Sobotka o změnách ve vládě již telefonicky informoval prezidenta Miloše Zemana.

Sobotka následně veřejně oznámil, že ve vládě dojde k personálním změnám s tím, že ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka nahradí ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD) a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera vystřídá v ministerské funkci poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Podle premiéra je výměna dvou ministrů reakcí na volební výsledky ČSSD.

„Sociální demokracie nemůže sedět s rukama v klíně, nemůže se tvářit, že se vůbec nic nestalo,“ oznámil Sobotka.

Sociální demokracie v letošních krajských a senátních volbách zaznamenala propad, když se jí podařilo zvítězit jen ve 2 krajích a získat pouze 2 senátní křesla.

Média před tím velmi intenzivně spekulovala také o odvolání sociálně demokratické ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové.

Dienstbierova ruská ruleta

Odvolaný ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier v souvislosti se svým odvoláním z vlády osočil několik stranických kolegů, kteří údajně požadovali jeho odvolání z funkce.

Ve čtvrtek ukázal na stranické kolegy, kteří prý žádají jeho odvolání.

„V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán (Jeroným) Tejc a (Jiří) Zimola, pražská mafie – pračka peněz (Miroslav) Poche a podvodník (Karel) Březina,” napsal Dienstbier.

Sociálně demokratický europoslanec Miroslav Poche dříve přiznal, že rozdělil svůj sponzorský dar pro ČSSD na menší částky, aby se vyhnul povinnému zápisu do výroční zprávy strany.

Karel Březina byl ministrem ve vládě Miloše Zemana. V roce 2014 byl odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměny za práci v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

Dienstbier uvedl, že vedení ČSSD přistoupilo na personální požadavky těchto „kariéristů“ výměnou za to, že tato skupina na blížícím se sjezdu ČSSD nepostaví proti Sobotkovi svého vlastního protikandidáta na post předsedy strany.

Nová krev ČSSD

Sobotka změny ve vládě odůvodnil potřebou „dát ČSSD nový impuls a přivést novou krev, která dá věcem dynamiku”.

„Já si myslím, že debata směrem k výměně ve vládě dneškem končí. To znamená, že pan premiér bude o věci informovat pana prezidenta a myslím si, že dnešek je dnem, kdy ta debata uvnitř končí,“ oznámil místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Ludvík a jeho kulichy

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík vede od roku 2000 Fakultní nemocnici v Motole. Je pražským zastupitelem a předsedou pražské ČSSD.

V roce 2011 byla zveřejněna nahrávka, na které Ludvík nabádá spolupracovníky k lepší péči o prominentní pacienty, takzvané „kulichy“.

Ludvík na nahrávce také připouští, že v nemocnici dochází k manipulacím výběrových řízení. (sfr)