Rasistické hnutí Ku-Klux-Klan považuje Trumpův úspěch ve volbách za svoje vítězství. Připravuje proto oslavy vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA.

Rasistické hnutí Ku-Klux-Klan připravuje oslavy vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. Slavnostním průvodem svých příznivců chce KKK demonstrovat návrat bělošského nacionalismu mezi hlavní politické proudy ve Spojených státech. Akce se má konat 3. prosince v Severní Karolíně, která patří státy, v nichž Trump porazil Clintonovou.

Průvod organizuje skupina Loyal White Knights Ku-Klux-Klan, která je jednou ze zhruba dvou stovek podobných organizací.

Ku-Klux-Klan považuje Trumpův úspěch v Severní Karolíně za svoje vlastní vítězství a potvrzení nárůstu svého vlivu. Bez podpory Ku-Klux-Klanu by prý Trump v Severní Karolíně nikdy nevyhrál.

„Je to naše dílo. Bez nás by Trumpovo vítězství nebylo možné. Bílá rasa je zpátky ve hře. Nemůže nás nikdo porazit. Vítězná vlna nikdy neskončí,“ napsal na Twitteru zakladatel rasistického serveru Daily Stormer Andrew Angilin.

Donald Trump ve státu Severní Karolína vyhrál se ziskem 2,339 milionu hlasů, když pro Clintonovou hlasovalo 2,162 milionu lidí. V řadě jiných států USA bylo Trumpovo vítězství mnohem těsnější.

Podle dostupných analýz je bělošský nacionalismus v USA na vzestupu. (sfr)