Česko by mohlo vydávat na obranu částku ve výši 2 procent HDP v roce 2025. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický.

Česká republika by mohla vydávat na obranu částku ve výši 2 procent HDP v roce 2025. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický. Dosáhnout výdajů na obranu ve výši 2 % hrubého domácího produktu je jedním ze závazků ČR plynoucích z členství v NATO.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za rok 2015 dosáhl 4 477 mld. Kč. Pokud by Česko chtělo vydávat na obranu požadovaná 2 % z HDP, plynoucí z členství v NATO, znamenalo by to vynaložit ročně částku 89,5 miliardy Kč.

Vzhledem k předpokládanému růstu ekonomiky (v roce 2016 se v ČR očekává růst na úrovni 2,8 %) lze předpokládat, že požadovaný podíl 2 procent HDP bude v roce 2025 představovat částku na nominálně podstatně vyšší úrovni.

Ministerstvo obrany má podle návrhu státního rozpočtu na rok 2017 dostat 52,5 miliardy korun, což je o 4,7 miliardy více než v roce 2016.

Pro splnění závazku vůči NATO by tak Česko muselo na obranu vydávat o téměř 40 miliard Kč více, než nyní.

Závazek týkající se rozpočtových výdajů na obranu oživil nově zvolený americký prezident Donald Trump, který v kampani vystupoval vůči spojencům v NATO s požadavkem na plnění rozpočtového závazku. Zpochybňoval přitom případnou vojenskou pomoc NATO vůči těm zemím, které závazek neplní.

Český ministr Stropnický (ANO) oznámil, že by ČR mohla požadovanou úroveň dosáhnout v roce 2025.

Nevyloučil však i rychlejší dosažení požadované úrovně výdajů v případě zvýšení tlaku na plnění tohoto závazku.

(sfr)