Penta prodala administrativní komplex Florentinum v centru Prahy "Tvrdíkově" čínské skupině CEFC.

Investiční skupina Penta prodala administrativní komplex Florentinum v centru Prahy čínské skupině CEFC. Ta podala nejvyšší nabídku a porazila tak německou Allianz, která byla dalším vážným uchazečem o tuto nemovitost. Dohodu o prodeji obě strany podepsaly ve středu. Prodejní cena nebyla zveřejněna. Hovoří se částce vyšší než 7,5 miliardy Kč. 

Z řady nabídek zůstalo v užším výběru pět firem. Ve finále skončili dva zájemci.

„Renomovaného německého investora překonala až v posledních týdnech nabídka skupiny CEFC,“ prohlásil partner Penty Marek Dospiva.

Projekt administrativního paláce Florentinum s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou byl uveden do provozu po 20 měsících stavby ke konci roku 2013. Celková investice Penty se pohybovala kolem 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč).

„Florentinum je pro nás více než jen vynikající obchodní příležitostí. Je součástí naší strategie vybudovat v České republice evropskou centrálu,“ uvedl prezident CEFC China Čchan Čchao-tuo.

„Areál Florentina chceme dál rozvíjet a vytvářet co nejlepší podmínky jak pro vlastní zázemí CEFC, tak pro všechny jeho nájemce,“ dodal.

V současné době je Florentinum plně obsazeno. Všech 70 nájemníků má dlouhodobé smlouvy.

Penta plánuje poblíž Florentina, v místě současného brownfieldu u Masarykova nádraží, vybudovat další administrativní budovy s obchody a restauracemi včetně parku dle projektu architektky Zahy Hadid. (sfr)