Zkušební provoz elektronické evidence tržeb odstartoval 1. listopadu.

Zkušební provoz elektronické evidence tržeb (EET) byl zahájen. V listopadu se do ní mohou podnikatelé přihlásit dobrovolně, od prosince již bude EET pro část z nich povinná. Nyní si podnikatelé mohou vyzkoušet, jak systém pracuje a jestli funguje výměna dat s úřady.

O zkušební provoz však zatím příliš velký zájem není, přístroje má zakoupeno zhruba pětina hoteliérů a restauratérů, kterých se evidence dotkne jako první.

Registrační údaje si zatím vyzvedla jen polovina těch, na které má od prosince nová povinnost dopadnout.

Majitelka penzionu Romana Havránková to vysvětlila tím, že ještě není na trhu dostatek přístrojů.

„Teprve teď se všechno rozbíhá, pokladní systémy se teprve vyvíjejí a nabízí,“ uvedla.

S uvedením pokladen do testovacího provozu podniky podle provozního ředitele firmy Storyous Petra Filipece vyčkávají.

„A to hlavně kvůli strachu, že udělají chybu v nastavení pokladny nebo špatnou evidencí jednotlivých plateb. Čekají tedy na více informací a příkladů z trhu, které jim napoví, co a jak,“ uvedl.

Registrační pokladny si zatím nemusí pořizovat stánkaři nebo ti, co prodávají jídlo v krabičkách s sebou. Třeba fastfoodové restaurace budou do elektronické evidence tržeb hlásit jen účty od zákazníků, kteří si jídlo nenechali zabalit a snědli ho v restauraci.

„Když si jídlo vezmete do igelitky, tak se nebude zanášet do EET,“ potvrdil Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Od zavedení EET si vláda slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje řadu drobných živnostníků.

Nově platí daň z nemovitosti kupující

Počínaje 1. listopadem budou nově daň z nemovitosti platit kupující místo prodávajícího. Začala totiž platit novela zákona, která tuto změnu zavádí a která zároveň ruší povinnost ručení za daň. Sazbu daně novela nemění, zůstává 4 procenta.

Podle předchozí právní úpravy byla daň z nabytí nemovitosti v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo ji zaplatí. Pokud se nedohodly, platil daň prodávající. Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně.

Rozhodným dnem pro aplikaci nového zákona bude okamžik vzniku daňové povinnosti, tedy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci.

„Pro daňové povinnosti vzniklé před 1. listopadem bude tak aplikováno původní znění,“ uvedla Lenka Falešníková z poradenské společnosti BDO Tax.

Zároveň upozornila na možné nejasnosti ohledně toho, kdo bude platit daň u nemovitostí pořízených ve dnech těsně před 1. listopadem.

Novela také osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Samosprávy nebudou muset ani podávat daňové přiznání. Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí.

Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoli na rozestavěné.

(pel)