Hospodářská komora připravila ústavní stížnost na zákaz prodeje ve státních svátcích. Nyní pro ni shání podpisy potřebného počtu senátorů. Na snímku parkoviště obchodního domu, který musel být kvůli zákonu ve státní svátek 28. října uzavřen.

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu už připravili text ústavní stížnosti proti zákazu prodeje ve státních svátcích. Potřebný počet nejméně 17 podpisů v horní komoře parlamentu má získat senátor Jaroslav Kubera (ODS). Hospodářská komora považuje zákon o zákazu prodeje ve vybraných státních svátcích za diskriminační. 

Letošní 28. říjen byl prvním státním svátkem, na který se vztahoval zákon zakazující prodávat v obchodech s plochou větší než 200 metrů čtverečních.

Česká obchodní inspekce v tento den prováděla masivní kontroly a „odhalila“ 12 hříšníků, kteří zákon porušili. Každému z nich hrozí pokuta až 1 milion korun.

Zákon o zákazu prodeje ve státních svátcích se týká dnů 25. a 26. prosince, 1. ledna, Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září a 28. října.

Hospodářská komora s přípravou stížnosti k Ústavnímu soudu čekala do doby, kdy zákon nabude účinnosti. Podle šéfa komory Vladimíra Dlouhého by se získáním potřebného počtu podpisů senátorů neměl být problém.

Dlouhý současně vyslovil obavu, že zákaz prodeje bude v dohledné době rozšiřován. Podle něho existuje skupina politiků, kteří zákaz prodeje pro velké obchody chtějí uplatnit nejen na zbývající svátky v roce, ale i na neděle.

Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že omezení prodejní doby přiměje obchodní řetězce k propouštění, zdražení zboží a bude mít za následek snížení příjmů státního rozpočtu.

Obhájci zákona zakazujícího prodej tvrdí, že si lidé mají na sváteční dny nakoupit předem s tím, že tržby zavřených obchodů neutrpí větší újmu.

Jak uvedl například lidovecký poslenec Jiří Mihola, ve sváteční dny nemají být ekonomika ani nakupování na prvním místě. Je prý třeba primárně myslet na blaho prodavaček, jejich rodiny a jejich práva.

Více o tématu ZDE:

Komentář: Letošní 28. říjen byl již zase Dnem znárodnění soukromého majetku podnikatelů

Stát prováděl 28. října kontroly zákazu prodeje. ČOI potrestá 12 firem za to, že prodávaly