Smlouva o volném obchodu mezi Kanadou a Evropskou unií byla nakonec podepsáno, přestože hrozil její krach kvůli původně odmítavému stanovisku belgického regionu Valonsko.

Smlouva o volném obchodu mezi Kanadou a Evropskou unií (CETA) byla v neděli oficiálně podepsána představiteli Kanady a EU. Dohoda má již od roku 2017 začít odstraňovat většinu cel a poplatků, které dosud omezují obchod mezi EU a Kanadou.

Dohoda měla být podepsána již ve čtvrtek, ale několik dnů před tím ji odmítl schválit valonský regionální parlament v Belgii. V důsledku toho nemohla smlouvu podpořit belgická vláda. Hrozil tak úplný krach dohody, která se připravovala více než 6 let.

Valonský region si poté v dalších jednáních vymohl některé speciální záruky či upřesnění a smlouvu nakonec odsouhlasil. Nedošlo však ke změnám v původním textu smlouvy CETA. Změny, které se vymohly belgické regiony, jsou řešeny úpravami doprovodné právně závazné deklarace.

Smlouvu CETA tak v neděli 30. října mohli slavnostně v Bruselu podepsat kanadský premiér Justin Trudeau a představitelé Evropské unie: předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Smlouvu podepsal také Robert Fico, premiér Slovenska, které právě předsedá Evropské unii.

Podle odhadů EU by smlouva CETA měla zvýšit obchodní výměnu mezi Unií a Kanadou až o 12 miliard eur (více než 324 miliard korun) ročně. Dohoda má podle EU podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

Podle Junckera nastavuje CETA mezinárodní standard, který budou následovat ostatní, s nimiž EU vyjednává dohody o volném obchodu. EU má rozpracováno 20 takových dohod.

Proti podpisu smlouvy se v Bruselu konaly protesty několika desítek lidí, kteří se shromáždily přímo u budovy, kde se konal summit EU a Kanady.

CETA je komplexní hospodářská a obchodní dohoda, která upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.

Upravuje tak například podmínky pro uskutečňování obchodů, investic, výběrových a hospodářských soutěží, finančních služeb či obchodování přes internet. Usnadňuje také vzájemné akceptování odborných kvalifikací. (sfr)