Zakladatele hnutí Pegida Lutze Bachmanna chtějí španělští politici vyhostit z ostrova Tenerife.

Lídra německého pritiimigračního hnutí Pegida Lutze Bachmanna chtějí vyhostit ze španělského ostrova Tenerife, na kterém bydlí. Místní parlament na Tenerife odhlasoval, že je Bachmann na ostrově nežádoucí. Důvodem snahy Španělů o vyhoštění jsou Bachmannovy politické aktivity v Německu. Společnou rezoluci španělských politických stran o vyhoštění zakladatele Pegidy iniciovala strana Podemos.

Rezoluce však nemůže donutit Bachmanna, aby opustil ostrov. Tenerife je v rámci Španělska součástí Evropské unie, ve které platí volný pohyb osob.

Mluvčí strany Podemos Fernando Sabaté označil Bachmanna za virus, který by mohl šířit rasismus a fašismus. Rezoluce za Bachmannovo vyhoštění má proto podle mluvčího působit jako očkování.

Podemos ve snaze vyhostit Němce Bachmanna podpořili i španělští socialisté. Jejich představitel Miguel Pérez uvedl, že „politici mají morální povinnost kritizovat přítomnost rasisty a xenofoba na ostrově.”

Podle Péreze by Španělsko mělo podniknout příslušná opatření, která by zabránila osobě lídra Pegidy žít na ostrově Tenerife.

Efraín Medina z Kanárské koalice prohlásil, že Bachmannova přítomnost na Tenerife je „smutná a hrozná“.

Hnutí Pegida

PEGIDA (zkratka z německého Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes; v překladu Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) je německá občanská iniciativa, ustavená v Drážďanech, která od října 2014 organizuje demonstrace proti islamizaci Německa.

Zakladatelem hnutí je Lutz Bachmann, který má za sebou dvouletý trest za obchodování s drogami a sám nesmí volit ani zastávat veřejný úřad.

Hlavním předmětem kritiky hnutí Pegida jsou německé imigrační zákony a evropská imigrační politika.

Odsuzuje také německé politiky za to, že, dle názoru hnutí, ustupují muslimské menšině, která se odmítá integrovat.

Hnutí vystupuje proti přestavbám německých škol a nemocnic na ubytovny pro muslimy, proti šikaně německých dětí ze strany muslimských a proti návrhům německých představitelů zpěvu islámských písní o Vánocích.

Návrh na zpěv islámských písní považuje hnutí za „zradu křesťanských tradic“ a „německých hodnot“. (sfr)