Ropa zdražuje, trh očekává avizované snížení těžby.

Ropa opět zdražila, ceny na světových trzích dnes obnovily růst a vrátily se nad 50 dolarů za barel. Cenu žene nahoru snížení těžby, které oznámili představitelé ropného kartelu OPEC. Členové by se mohli dohodnout na snížení těžby o 4 procenta. Trh čerpá optimismus také ze zprávy o poklesu zásob v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:10 SELČ přidávala zhruba 1,3 procenta na 50,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala také asi 1,3 procenta a pohybovala se kolem 49,80 USD za barel.

Agentura Reuters s odkazem na svůj zdroj uvedla, že ministři energetiky ze zemí Perského zálivu tento týden svůj ruský protějšek informovali, že Saúdská Arábie a její spojenci z OPEC jsou ochotni těžbu ropy snížit.

OPEC se předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let v září, podrobnosti dohody chce však dojednat až na svém listopadovém zasedání.

Nedávné komentáře některých členů kartelu, hlavně Iráku, však vyvolávaly obavy, zda kartel dohodu příští měsíc opravdu schválí.

Cenu ropy dnes podpořila také středeční zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA). Ten uvedl, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 553.000 barelů. Analytici naopak čekali zvýšení zásob, a to o 1,7 milionu barelů.

Trhy pozorně sledují také eskalaci protestů proti prezidentovi Nicolási Madurovi ve Venezuele. Zatím se však neobjevily žádné náznaky, že by protesty měly dopad na těžbu. Těžba ropy ve Venezuele letos klesá, protože nízké ceny mají negativní dopad na investice.

(pel)