Projekt uhelné elektrárny v Černé Hoře, kterou měla postavit skupina ČEZ, má potíže.

Skupina ČEZ má potíže se stavbou nové uhelné elektrárny Pljevlja v Černé Hoře. Česká exportní banka odmítla projekt za 9,5 miliardy korun financovat, prý je příliš rizikový a nebyl dostatečně připravený.

Projekt, který podepsala koncem září Škoda Praha ze skupiny ČEZ, podle vyjádření mluvčí ČEZ Barbory Půlpánové nadále pokračuje.

ČEZ nesdělil, v čem problém spočívá. Projekt chtěla skupina financovat s pomocí státní České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

„Variantu s ČEB a EGAP jsme preferovali, neboť by umožnila zapojení českých i slovenských společností,“ uvedla Půlpánová.

Financování projektu zajišťuje černohorská Electropriveda, Škoda Praha jen pomáhá, dodala.

Elektropriveda nyní zkoumá alternativní formy financování, preferuje odběratelský úvěr a je připravena financovat významnou část stavby z vlastních zdrojů.

„Škoda Praha bude v kooperaci a se souhlasem investora volit taková dodavatelská schémata, u kterých renomovaní subdodavatelé zajistí podporu a financování od svých domácích exportních úvěrových agentur,“ dodala Půlpánová.

Stavba elektrárny má Černé Hoře pomoci dlouhodobě zvýšit energetickou soběstačnost. Výkon zařízení je 250 megawattů, tedy jako osmina Temelína. Škoda Praha, která ve své šedesátileté historii dodala více než 40 000 MW tepelných a jaderných elektráren do celého světa, zvítězila v konkurenci devíti firem.

(pel)