Rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany chtějí zajistit Číňané, a to bez výběrového řízení. (Foto: ČEZ)

Čína požaduje, aby jí Česká republika přidělila zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany bez výběrového řízení. Česká vláda je však proti. Vyplývá to ze seznamu společných česko-čínských projektů, který mají k dispozici Hospodářské noviny.

Ze slibovaných velkých čínských investic zatím přitom Česko vidělo jen minimum. Čína zatím proinvestovala pouze dvě ze slibovaných sto miliard a požaduje od české vlády slib, že některá z čínských firem zakázku dostane automaticky, bez výběrového řízení.

Česká republika a Čína díky novému strategickému partnerství připravuje seznam 90 projektů, který plánuje představit a slavnostně podepsat na listopadovém summitu šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny v lotyšské Rize.

Jedná se o projekty v infrastruktuře, realitách i v cestovním ruchu. Nejdůležitější položkou je přitom čínský požadavek postavit v Česku jadernou elektrárnu o výkonu 1250 megawattů za skoro pět a půl miliardy eur (148,5 miliardy korun).

„Tlak je velký, ale nesetkal jsem se s tím, že by to někdo chtěl takto černé na bílém jako Čína,“ potvrzuje ministr průmyslu Jan Mládek.

Mládek potvrdil, že Česko neustoupí ze svého záměru rozhodnout o dostavbě Dukovan na základě výběrového řízení. Česká strana podle něj nedá souhlas k tomu, aby se čínský požadavek objevil v definitivní verzi seznamu společných česko-čínských projektů.

Česko zatím o výstavbě pátého bloku Dukovan definitivně nerozhodlo, k soutěži byly již vyzvány firmy z Francie, Spojených států, Japonska, Ruska, Jižní Koreje a Číny.

(pel)