Konec "Džungle" se přiblížil. Uprchlický tábor ve francouzském Calais má být srovnán se zemí. To vyvolalo protesty migrantů, pro které se tábor stal základnou pro pokus o nelegální vstup do Velké Británie.

Migranti se v uprchlickém táboře zvaném „Džungle“ v Calais tvrdě střetli v noci na neděli s policií. Uprchlický tábor ve francouzském Calais začnou již v pondělí úřady evakuovat. Tábor má být srovnán se zemí.

V noci na neděli zakročila francouzská policie tvrdě proti migrantům v táboře zvaném Džungle. Uprchlíci na policisty házeli lahve a kameny. Policie se bránila granáty se slzným plynem.

Uprchlický tábor ležící na okraji přístavu Calais na severu Francie začnou úřady v pondělí evakuovat. Tábořiště pak srovnají se zemí buldozery.

Podle odhadů žije v „Džungli“ zhruba 10 tisíc běženců. Oficiálně jich tam je 6486 migrantů, z toho 1291 nezletilých.

Ti mají být rozvezeni do 454 uprchlických center po celé Francii.

Úřady se i pomocí letáků snažily nelegální migranty informovat o tom, že nechtějí tábor vyklidit násilím. Pohrozily však, že budou nuceny zasáhnout, pokud část běženců odmítne tábor opustit.

Současně však již z Džungle dorazily do Británie první děti, které v táboře zůstaly bez rodičů.

Proti plánům na uzavření tábora protestovala řada konzervativních a pravicových lokálních politiků, kteří se obávají dopadů přesunu migrantů do svých měst. (sfr)