Vratku části spotřební daně z nafty by nově měli dostávat i zemědělci v živočišné výrobě.

Stát bude zemědělcům dotovat zelenou naftu pro krávy a prasata. Sněmovna schválila daňovou úlevu, která umožní získat zpět část spotřební daně z nafty i zemědělcům v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci zabývající se rostlinnou výrobou.

Daňové vratky, které se také říká „zelená nafta“, se dočkají chovatelé prasat, krav, koní a všichni, kteří podnikají v zemědělství v živočišné výrobě, v rybníkářství či pěstební činnosti v lese.

Poslanci přijali pozměňovací návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a poslanců Pavla Šrámka (ANO) a Petra Kudely (KDU-ČSL). Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

„Je to opatření k posílení konkurenceschopnosti živočišné výroby, podobně to mají i v Německu i Polsku,“ uvedl poslanec Pavel Šrámek (ANO).

Čím více zvířat, tím větší úspory

Vratka má být odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně.

Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.

Od 1. ledna 2019 se pak vratky daně mají podle tohoto návrhu sjednotit pro všechny činnosti v zemědělské výrobě na 4,38 Kč za litr. O vratku by mohli zemědělci žádat až šest měsíců zpětně.

Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně. Šrámek návrh zdůvodnil tím, že vyšší produkce živočišných hnojiv získaných z krav a dalších hospodářských zvířat pomáhá úrodnosti půdy.

(pel)