České automobilky od začátku roku vyrobily přes milion vozů.

Česká výroba osobních automobilů je letos rekordní. Za 9 měsíců vzrostla produkce o 7,3 procenta na 996 376 aut. Spolu s ostatními kategoriemi produkce tuzemských automobilek překonala hranici jednoho milionu vozidel. 

„Ještě nikdy jsme nedosáhli milionu vyrobených vozidel tak brzy jako letos. Na rekordní výrobě se podílí jak rostoucí domácí poptávka, tak především sílící zájem o nákup aut na trzích v západní Evropě,“ uvedl Martin Jahn, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Na růstu se nejvíce podíleli tři čeští výrobci osobních aut. Nejvíce se dařilo Škodě Auto, která zvýšila výrobu o 10 procent.

Kolínská Toyota Peugeot Citroën Automobile přidala procent 6 a nošovická Hyundai 3 procenta. Poslední zmíněný závod však dlouhodobě pracuje u maxima svých kapacit.

Pozitivní vývoj je i u výroby nákladních vozidel, kterých se díky růstu odbytu Tatry o 37 procent vyrobilo 876. To je ale stále extrémně nízká hodnota oproti rokům, kdy se dařilo jak Tatře, i nyní nevyrábějící Avii a výroba se pohybovala v tisících kusů ročně.

Výroba autobusů naopak mírně poklesla o 1,5 procenta kvůli slabšímu odbytu libchavského výrobce SOR. Největší výrobce Iveco ČR vyrobil 2826 autobusů, což představuje růst o 4 procenta.

Klesla rovněž produkce motocyklů. Týnecká Jawa Moto vyrobila 1164 jednostopých strojů, což je o 19 procent méně než loni.

(pel)