Britský mediální regulátor Ofcom přikázal bance National Westminster zrušit bankovní účty ruské tiskové a televizní společnosti Rossija Segodňa (Russia Today).

Británie na svém území tvrdě zasáhla vůči ruské tiskové a televizní společnosti Rossija segodňa, známé pod zkratkou RT podle dřívějšího názvu Russia Today. Britský regulátor Ofcom přikázal bance The National Westminster zrušit všechny bankovní účty ruské společnosti v Británii. 

Účty byly zrušeny bez možnosti odvolat se vůči tomuto rozhodnutí.

Ruská stanice uvedla, že britská The National Westminster Bank informovala britskou odbočku RT s tím, že napříště nebude jejím klientem, a to bez dalšího vysvětlení.

Banka k tomu podotkla, že rozhodnutí se týká celé skupiny Royal Bank of Scotland Group a nepodléhá diskusi.

Šéfredaktorka ruské společnosti Margarita Simoňjanová prohlásila, že se jedná o útok na svobodu slova.

Podle ruské agentury TASS byly důvodem uzavření bankovních účtů prohřešky stanice vůči britským pravidlům vysílání.

Samotná stanice RT tvrdí, že jí britská banka důvody zrušení účtů neobjasnila.

Simoňjanová však naznačila, že zásah britského mediálního regulátora může být součást nových britských sankcí proti Rusku.

Stanice nadále věří, že se mediální činnosti v Británii podaří zachovat.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k tomu podotkla, že „Londýn při odchodu z Evropské unie ponechal v Evropě své závazky ohledně svobody slova“.

Britský regulátor Ofcom odhalil v několika programech RT porušení britských pravidel vysílání. Například v dokumentu o ukrajinských uprchlících shledal porušení zásady objektivity. (sfr)