Velké první odplombování: Předseda vlády Bohuslav Sobotka slavnostně vítá příjezd prvního vlaku s naftou z Německa.

Premiér Sobotka slavnostně vítal první vlak, který přivezl zadržovanou českou naftu z Německa. Při příležitosti „slavnostního odplombování“ se v areálu palivového skladu za účasti předsedy vlády konala velká veřejná akce. Její smysl zpochybnil ministr financí Andrej Babiš, který akci ironicky přirovnal k vítání vlaku s prezidentem Masarykem.

V areálu palivového skladu firmy ČEPRO v Třemošné se Sobotka společně s předsedou Správy státních hmotných rezerv Pavlem Švagrem, zástupci Německa a Bavorska a zástupci společnosti ČEPRO účastnil „slavnostního odplombování“ prvního vlaku s dodávkou nafty, která je součástí státních nouzových rezerv.

Úřad vlády celou událost prezentoval tak, že se vládě premiéra Sobotky a SSHR podařilo zajistit návrat nafty za 1,2 miliardy korun.

„Naftu se podařilo vládě premiéra Sobotky společně se SSHR po dvouletém vyjednávání získat zpět z německého Kraillingu, kde byla blokována v rámci insolvenčního řízení,“ uvedl úřad vlády v oficiální zprávě.

 

vlak-vitani-vlaku-sobotka

Ministr financí Andrej Babiš však celou akci veřejně zpochybnil a pozastavil se nad tím, že vlak přijel přivítat premiér. Babiš dokonce ironicky přirovnal akci k vítání vlaků s Prezidentem Osvoboditelem.

„Pan premiér v televizi VÍTÁ VLAK. Jako za Masaryka! Sice ho prý museli ráno roztlačit, dorazil už včera, ale jinak strhující reportáž,“ uvedl Babiš.

„Vědí vůbec, že vítá naftu, která nemusí být naše?“ podotkl Babiš.

Do České republiky mají být v následujících měsících převezeny vlakovou dopravou veškeré státní zásoby nafty v hodnotě více než jedné miliardy korun, které byly dva roky blokovány v Německu ve skladu v Kraillingu.

Nafta by v případě potřeby pokryla dvoudenní spotřebu České republiky.

Zásoby nafty byly v Německu u privátní firmy, která následně skončila v insolvenci, uskladněny v roce 2010.

Transport nafty bude trvat zhruba půl roku a do ČR bude vypraveno sedm desítek vlaků.

„Nyní bude na SSHR tento velmi logisticky náročný proces včetně veškerých záležitostí co nejrychleji dokončit,“ uvedl Sobotka.

Ten kvůli vyřešení problému jednal se spolkovou kancléřkou Německa Angelou Merkelovou i s ministerským předsedou Svobodného státu Bavorsko Horstem Seehoferem. (sfr)