Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Průmysl v EU se zvýšil o 1,4 procenta. Česko si vedlo nejlépe

Průmyslová výroba v Evropské unii se v srpnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 procenta po červencovém poklesu o 0,7 procenta. Nejvýraznější nárůst přitom vykázala Česká republika. V eurozóně stoupla až o 1,6 procenta, což je nejprudší nárůst od začátku roku.

Prodej aut v Číně roste nejprudším tempem za tři a půl roku. Meziročně stoupl o čtvrtinu

Růst prodeje automobilů v Číně byl nejprudší za více než tři a půl roku. V září stoupl o více než 26 procent na 2,6 milionu vozů. Čína tak udržuje svou pozici coby největšího automobilového trhu světa.

Bohemia Sekt prodal divizi lihovin. Za 135 milionů ji koupila likérka Stock

Výrobce šumivých a tichých vín společnost Bohemia Sekt prodala divizi lihovin, mezi které patří značky Pražská vodka, Nordic Ice a Dynybyl. Za 135 milionů korun divizi koupila skupina Stock Spirits Group, která v Česku vlastní již likérku Stock Plzeň-Božkov.

Síť restaurací Nordsee je na prodej. Kupec zaplatí až 300 milionů eur

Německá síť rybích restaurací Nordsee je na prodej a kupec by za ni mohl dát až 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Nordsee loni utržila 350 milionů eur a vytvořila provozní zisk 30 milionů eur. Hodnota nadnárodních řetězců restaurací rychlého stravování se pohybuje kolem 12-13násobku jejich základního zisku, u Nordsee to podle analytiků bude spíše jen desetinásobek.

Škoda Auto má za sebou rekordní měsíc. V září prodala přes 107 tisíc vozů

Mladoboleslavská Škoda Auto zvýšila v září prodej o 14,4 procenta na 107 100 vozů. Jedná se o rekordní výsledek, je nejlepší za celých 120 let existence firmy. Velké přírůstky zaznamenala na svém klíčovém evropském trhu a v Číně, která je největším samostatným trhem. Nejvíc se stále prodává model Octavia, hned za ní je Fabia.

(pel)