Obchody našly mezeru v zákazu prodeje o svátcích, podle nich je zákon diskriminační.

Obchody se snaží obejít zákaz prodeje o státních svátcích, který začal platit v letošním roce. Protestují tak proti tomuto zákonu, který je podle nich jen diskriminační a způsobuje nerovnost hospodářské soutěže.

Velké hračkářství Hamleys v Praze využije toho, že zákon hovoří pouze o zákazu prodeje a změní se na zábavní park. Zůstane tak otevřené i 28. října, přestože právě v tento den v praxi začíná platit zákaz prodeje během sedmi státních svátků. Kamenné prodejny nezavře ani e-shop Alza.cz, který místo prodeje nabídne jen výdej nebo prezentaci zboží.

Tuzemský obchod britského řetězce Hamleys má přitom prodejní plochu mnohonásobně přesahující 200 metrů čtverečních, kterou poslanci a senátoři určili jako hranici – výjimka ze zákazu se týká jen menších obchodů. Hamleys využije doslovného znění zákona, který zakazuje pouze „prodej“, takže neříká, že by obchody musely mít zcela zavřeno.

„V den státního svátku u nás nebude probíhat maloobchodní prodej, ale prostor zůstane otevřený a návštěvníci budou moci zdarma využívat zábavní služby stejně jako jindy,“ uvedl Pavel Čmelík, provozovatel českého Hamleys.

Součástí prodejny o rozloze 4500 metrů čtverečních jsou totiž třeba skluzavka, dětské bagry, kolotoč, závodní autíčka, pohádkový domeček, kino pro děti nebo praktické prezentace nabízených hraček.

„Zákaz vnímám jako diskriminační, protože nedává smysl, proč by menší obchody mohly mít otevřeno, a větší ne,“ vysvětlil Čmelík.

„Zakázat prodej v rámci jednoho odvětví v závislosti na velikosti provozoven zcela jednoznačně způsobuje nerovnost a neférovost hospodářské soutěže. V současné době připravujeme žalobu o náhradu způsobené škody,“ dodal.

E-shopů se zákaz netýká

Internetových obchodů se zákaz svátečního prodeje netýká, může ale omezit jejich kamenné prodejny nebo výdejní místa. V neděli mají běžně otevřeno prodejny největšího tuzemského e-shopu Alza.cz, přičemž přinejmenším ta v pražských Holešovicích přesahuje hranici 200 metrů čtverečních. Ani ta zřejmě nezavře.

„V den státního svátku 28. října zůstane otevřená většina našich výdejních míst. Neprovozujeme prodejny s více než 200 metry čtverečními prodejních ploch, ale síť výdejen a showroomů, kde dochází zejména k výdeji zboží a prezentaci zboží našich smluvních partnerů,“ řekl Miroslav Tesař, manažer prodeje Alza.cz.

Na svém webu však Alza.cz označuje výdejní místa slovem prodejny. A například v Holešovicích jsou vedle showroomu k dispozici i objednávkové terminály, takže zboží si lze hned objednat. Na přímou otázku, zda se jich nějak dotkne zákaz prodeje, reagoval Tesař jen zmíněnou odpovědí.

Zákaz prodeje platí na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a na oba vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den je zakázán prodej od dvou hodin odpoledne. Zákaz se kromě obchodů do 200 metrů netýká dále jen čerpacích stanic, lékáren ani prodejen na letištích a nádražích. Za porušení zákona hrozí obchodníkům pokuta až milion korun.

(pel)