Maďarský premiér Orbán si pospíšil. Týden po referendu předložil parlamentu změnu ústavy, která znemožní Evropské unii rozdělovat do Maďarska uprchlíky dle unijních kvót.

Maďarsko si již brzy přímo v ústavě zakáže přijímaní uprchlíků. Premiér Viktor Orbán předložil parlamentu návrh na změny ústavy, které zabrání tomu, aby do Maďarska byli rozdělováni uprchlíci podle kvót schválených Evropskou unií. Změnu ústavy Orbán navrhl na základě výsledků referenda.

V nedávném říjnovém referendu odpovídali Maďaři na otázku „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?”

Referendum sice bylo neplatné, protože účast voličů nedosáhla potřebné nadpoloviční většiny. Plných 98 % voličů (3,3 milionu lidí), kteří k referendu přišli, však hlasovalo proti migračním kvótám.

A právě na tento fakt se při svém návrhu změn maďarské ústavy odvolává Orbán. V odůvodnění změn ústavy uvedl, že po jejich přijetí již nebude možné bez souhlasu maďarských orgánů přesídlit do Maďarska žádného uprchlíka.

Jakoukoliv osobu bude možné přesídlit do Maďarska pouze na základě jednotlivého rozhodnutí maďarských orgánů.

„Neexistuje hromadné a individuální přesídlení bez tohoto souhlasu,“ podotkl Orbán.

V odůvodnění změn ústavy se vláda odkazuje k současné situaci na kontinentu, kdy Evropa čelí stěhování národů a současně se zvýšila hrozba teroristických útoků.

Parlament by měl změnu ústavy schvalovat již 8. listopadu. K schválení potřeba dvoutřetinová většina, kterou však vládní strana FIDESZ v Parlamentu nemá.

Pravicová strana Jobbik však už avizovala, že změnu ústavy v Parlamentu podpoří. Podle předsedy Jobbiku Gábora Vony jsou změny ústavy dobrým návrhem. Měly by tak získat i potřebnou dvoutřetinovou většinu.

Proti Orbánově postupu protestovala opoziční Maďarská socialistická strana. Ta tvrdí, že základě neplatného referenda není možné měnit ústavu. Poukazuje na to, že 5 milionů voličů se hlasování nezúčastnilo. (sfr)