Největší německá banka, Deutsche Bank, čelí hrozbě krachu. Důvodem je obrovská pokuta ve výši 340 miliard korun, kterou jí udělily americké úřady.

Největší německá banka Deutsche Bank se opět přiblížila krachu. Akcie banky se v pondělí opět propadly v reakci na hrozbu obrovské pokuty ve výši 14 miliard dolarů (340 miliard korun), kterou musí DB zaplatit v USA. Víkendové jednání DB s americkými úřady o snížení pokuty totiž skončilo neúspěchem.

Deutsche Bank dostala v USA pokutu 14 miliard dolarů za to, že údajně poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě hypotéčních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize v roce 2008.

Šéf Deutsche Bank John Cryan jednal o víkendu v USA s americkým ministerstvem spravedlnosti, které pokutu udělilo. Snížit pokutu se mu však nepodařilo.

Výše pokuty, 14 miliard dolarů, je srovnatelná s tržní hodnotou banky (z doby, než hodnota poklesla kvůli hrozbě pokuty).

Akci Deutsche Bank se na konci září krátkodobě propadly na nejnižší hodnota z posledních 33 let.

V Německu se proto již nějakou dobu vedou diskuse o případné záchraně této banky. Podle některých německých médií připravuje vláda Angely Merkelové plán záchrany Deutsche Bank. Tuto spekulaci však popřel mluvčí německé vlády.

Vlastní plán záchrany DB údajně připravuje i skupina velkých německých firem. Ty uvažují o možnosti do Deutsche Bank kapitálově vstoupit a navýšit její základní jmění. Případná investice by se mohla pohybovat v řádu miliard eur. (sfr)