Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Český strojírenský koncern ZKL otevře v Indii novou výrobu na ložiska. Investice přijde na čtvrt miliardy

Strojírenský koncern ZKL chce od příštího roku spustit nový výrobní závod v Indii na ložiska. Investice je za osm až 10 milionů amerických dolarů (241 milionů korun). Firma postaví nový závod se svým indickým partnerem na západním pobřeží Indie ve státě Gudžarát.

Prodejnám Penny Market loni klesl zisk na 415 milionů. Tržby naopak stouply o 2 procenta

Řetězci prodejen Penny Market loni klesl zisk o 21 procent na 415 milionů korun. Tržby řetězce naopak stouply o dvě procenta na 32,1 miliardy korun. Firma plánuje pokračovat v modernizacích za miliardy.

Český herní trh letos přesáhne 2 miliardy. V kurzu jsou počítače i konzole

Herní trh v České republice by měl letos překonat 2 miliardy korun, což je proti loňským 1,9 miliardy růst zhruba o 7 procent. Více než polovinu tržeb stále tvoří hry na počítačích a herních konzolích. Zbylou část tvoří hraní na mobilech, tabletech, sociálních sítích nebo příležitostné hraní na webech.

EasyJet čeká první pokles zisku od roku 2009. Slabá libra a obavy z teroru jej srazí zhruba o čtvrtinu

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet očekává za uplynulý finanční rok pokles zisku asi o čtvrtinu. Bude to první pokles od roku 2009 a firma jej dává do souvislosti jednak s obavami z terorismu, jednak s prudkým poklesem kurzu libry. Akcie easyJet na zprávu reagovaly propadem o více než 6 procent.

Rosněfť získá kontrolní podíl v konkureční státní Basněfti. Zaplatí až 330 miliard rublů

Kontrolní podíl v ruské státní ropné společnosti Bašněfť získá její mnohem větší ruský konkurent Rosněfť. Za podíl zaplatí až 330 miliard rublů (128 miliard korun). Rusko poté plánuje prodat část akcií Rosněfti, aby pomohlo státní pokladně, která je pod tlakem kvůli nízkým cenám ropy.

(pel)