Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Zuno Bank v Česku končí, pobočky uzavře do poloviny příštího roku

Zuno Bank v Česku a na Slovensku končí. Mateřská Raiffeisen Bank International Group (RBI) postupně ukončí její činnost. O účty stávajících se postará Raiffeisenbank a Tatra banka. Česká pobočka Zuno Bank byla loni ve ztrátě 151 milionů korun.

Český řetězec Bageterie Boulevard expanduje do Německa, otevře pobočku v Drážďanech

Český řetězec rychlého občerstvení Bageterie Boulevard (BB) otevře svou první restauraci v německých Drážďanech. V příštím roce by firma chtěla expandovat do Berlína a Lipska. Již nyní má kromě České republiky pobočky na Slovensku a ve Spojených arabských emirátech.

Cena elektřiny stoupá, cena zemního plynu je dále stabilní

Ve 39. týdnu bylo Českomoravské komoditní burze Kladno uzavřeno 732 kontraktů na dodávku 509,4 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 274,5 milionu korun. Elektřina zdražila, cena plynu se drží na úrovni kolem 400 Kč/MWh. Roční kontrakt elektřiny ve vysokém napětí se obchodoval za 805 Kč/MWh,v nízkém napětí zdražila elektřina o 4 procenta na 778 Kč/MWh. Roční kontrakt zemního plynu se ve velkoodběru uzavíral na kurzu 400 Kč/MWh, v maloodběru šla cena dolů o 0,5 procenta na konečných 399 Kč/MWh.

Škoda Transportation dodá 20 tramvají pro Finsko. Hodnota kontraktu může být až 103 milionů

Škoda Transportation dodá 20 tramvají pro nově budovanou trať ve finském Tampere. Hodnota kontraktu závisí na konečném objemu objednaných vozidel a pohybuje se podle ní mezi 3,2 až 3,8 milionu eur (87 milionů až 103 milionů korun) za jednu tramvaj. Zakázka zahrnuje také desetiletý servis vozidel a opci na dalších až 46 tramvají s možností prodloužení údržby až o 30 let.

Ropa Brent vystoupala nejvýš za čtyři měsíce, drží se nad 50 dolary za barel

Světové ceny ropy pokračují v růstu, k němuž jim pomáhá lepší důvěra investorů v dohodu o zmrazení těžby. Cena severomořské ropy Brent se vyšplhala až na čtyřměsíční maximum 51,37 dolaru za barel, později však o část zisků přišla.

 

(pel)