Dosavadní náklady Ruska na válečné operace v Sýrii dosáhly podle odhadů nejméně 58 miliard rublů (22,2 miliardy Kč).

Válečné operace v Sýrii stály Rusko nejméně 58 miliard rublů, což je v přepočtu 22,2 miliard korun. Náklady vojenského angažmá Kremlu v Sýrii odhadl ruský list RBK na základě údajů ruského ministerstva obrany a vlády.

Hlavní část z nákladů ruské armády v Sýrii připadla na nálety bombardérů a střely s plochou dráhou letu. Za odpálení 56 střel s plochou dráhou letu Rusko utratilo téměř 3 miliardy rublů (cca 1,1 miliardy korun).

Nálety ruského letectva v průběhu jednoho roku vyšly celkem na zhruba 50 miliard rublů (19 miliard Kč). Během roční kampaně Rusku uskutečnilo přibližně 13 tisíc bojových letů,

USA utratily za Irák 72 bilionů

Doposud vyčíslené náklady Ruska na vojenské operace v Sýrii jsou zanedbatelné ve srovnání s americkými náklady na válku v Iráku.

Podle Výzkumné služby Kongresu (Congressional Research Service) stála válka v Iráku americké poplatníky jen od 11. září 2001 do července 2007 celkem 450 miliard dolarů (10,9 bilionu Kč, tj. cca 10 státních rozpočtů ČR).

S vlastním odhadem výdajů USA na válku v Iráku přišel také držitel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, který do nich započítal i dílčí útraty a další „opomíjená fakta“. Náklady pro USA odhadl na celkové 3 bilióny dolarů (72,6 bilionů Kč; tj. státní rozpočty ČR na zhruba 60 let).

Další 1 bilión dolarů prý budou činit úroky z půjček, které USA zaplatí do roku 2017.

Měsíční příspěvek jedné americké domácnosti na vedení války pak Stiglitz stanovil na 138 dolarů (3341 Kč měsíčně).

Umírněné ruské tažení
Ruský analytik Puchov označil náklady Ruska na tažení v Sýrii za „velmi umírněné“ s tím, že domácí manévry ruské armády během roku stojí více, než odhadovaných 58 miliard rublů.

List RBK však uvedl, že není schopen odhadnout náklady na protileteckou obranu ruské základny v Sýrii, ani na nálety strategických bombardérů, na které se letouny vydávaly z letišť na jihu Ruska.

Kreml doposud neposkytl žádné oficiální informace o nákladech na své vojenské angažmá v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin však letos v březnu uvedl, že hlavní část nákladů v řádu 33 miliard rublů uhradilo ministerstvo obrany z prostředků určených v roce 2015 na manévry a výcvik. (sfr)