Švédsko obnovuje povinnou vojnu pro muže i ženy.

Švédsko plánuje povinnou vojenskou službu pro své občany. Důvodem je nedostatek vojáků v profesionální armádě. Švédská vláda chce povinnou vojnu zavést již v roce 2018.

Švédsko zrušilo všeobecnou brannou povinnost v roce 2010 po téměř 200 letech povinné vojny. v posledních šesti letech absolvovali vojenskou službu jen dobrovolníci.

Důvodem zavádění povinné vojny je nedostatek profesionálních vojáků.

Švédská vláda počítá s tím, že každý rok bude povinně odvedeno několika tisíc branců.

Podle návrhu by měli již od 1. července příštího roku začít povinně vyplňovat formuláře pro armádní přijímač lidé po dosažení 17 let věku.

První švédští branci by pak byli povinně odváděni do armády od ledna 2018.

Nejdříve by byly ročně odváděny celkem 4 tisíce mladých lidí včetně žen. V období mezi lety 2022 až 2025 by se měl počet povinně odváděných do švédské armády ustálit na celkem 8 tisících branců.

Povinná vojna v Česku

Povinné odvody do armády v Česku skončily v roce 2004. Česká armáda od roku 2015 složeny jen z profesionálních vojáků.

Sobotkova vláda však v roce 2015 přišla s návrhem na zavedení povinných plošných odvodů. Počítala s tím novela zákona o branné povinnosti.

Novela měla být podle záměru vlády účinná od ledna 2016 a první osmnáctiletí branci, včetně žen, měli k odvodu začít odcházet v roce 2017.

Novela branného zákona měla podle návrhu ministerstva obrany přispět k tomu, aby armáda v případě napadení Česka mohla co nejrychleji povolat zálohy.

Novela však nakonec počítá jen s dobrovolnými odvody a s následným až tříměsíčním výcvikem.

Povinné odvody zákon umožňuje pouze v případě vyhlášení stavu ohrožení státu. (sfr)