Hongkong je i v roce 2016 ekonomicky nejsvobodnější zemí světa podle žebříčku Economic Feedom of the World Index, který zpracovává Fraser Institute.

Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa zůstává městský stát Hongkong. Vyplývá to z indexu ekonomické svobody Economic Feedom of the World Index. Česká republika se v žebříčku pro rok 2016 posunula na 31. příčku z loňské 42. pozice.

Na dalších místech za vedoucím Hongkongem se umístily Singapur, Nový Zéland, Švýcarsko, Kanada, Gruzie, Irsko, Mauricius a Spojené arabské emiráty. O desáté místo se dělí Austrálie a Británie.

Zajímavostí je, že obě nejsvobodnější ekonomiky světa, Hongkong i Singapur, jsou městskými státy.

Městský stát Singapur se v žebříčcích ekonomické svobody umisťuje tradičně vždy těsně na 2. místě za městským státem Hongkong...

Městský stát Singapur se v žebříčcích ekonomické svobody umisťuje tradičně vždy těsně na 2. místě za městským státem Hongkong…

Postavení Hongkongu je ovšem specifické, neboť jej od roku 1997 ovládá Čína (Hongkong je „zvláštní administrativní oblast“ Čínské lidové republiky).

Spojené státy skončily v uvedeném v hodnocení ekonomické svobody na 16. místě, Německo je na 30. místě. Hned za Německem, tedy na 31. místě, je Česká republika.

Až za Českem jsou v žebříčku ekonomické svobody státy jako Japonsko, Polsko, Španělsko, Maďarsko či Itálie.

Naopak v žebříčku před Českou republikou skončilo Rumunsko (22. místo).

Slovensko skončilo na 39. pozici a podstatně si tak polepšilo proti předchozímu roku, kdy bylo na 47. místě.

Nejhorší je Venezuela

Na opačném konci žebříčku Economic Feedom of the World Index, který připravuje kanadský think-tank Fraser Institute, skončily země jako Rusko (102. místo), Čína (113.) či Brazílie (124).

Na samém chvostu žebříčku ekonomické svobody se pak umístily Írán, Alžírsko, Čad, Guinea, Angola, Středoafrická republika, Argentina, Kongo, Libye a Venezuela, která se tak stala ekonomicky nejméně svobodnou zemí na světě.

Nejmenší ekonomická svoboda na světě je ve Venezuele, vedené prezidentem Madurem (na fotokoláži).

Nejmenší ekonomická svoboda na světě je ve Venezuele, vedené prezidentem Madurem (na fotokoláži).

Autoři žebříčku uvedli, že u zemí, které patří do první čtvrtiny nejbohatších zemí, dosáhl (v roce 2014) průměrný hrubý domácí produkt na osobu 41228 amerických dolarů (zhruba 993 tisíc Kč).

Naopak u států patřících do poslední čtvrtiny žebříčku to bylo jen 5471 dolarů. (sfr)