Automobilka Tatra Trucks modernizovala kabiny vozů řady Force. Snížila její hmotnost a zvýšila odolnost.

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks modernizovala kabiny vozů řady Force. Hlavním prvkem modernizace je zcela nová technologie výroby kabiny s nízkou výškou, která přináší především nižší hmotnost a lepší antikorozní charakteristiky. Novinkou je také dvoukabina pro 6 členů posádky. 

Modelová řada Tatra Force je jedním z pilířů produkce kopřivnické automobilky.

Původní konstrukce byla nahrazena vlepováním plochých hliníkových dílů do základní svařované konstrukce z ocelových profilů. Jde o zásadní technologickou změnu ve výrobě, která přináší celou řadu výhod. Od účinnější výrobní metodiky dodržení geometrie celé konstrukce, až po jednoduchost výroby jednotlivých dílů.

„Změnou konstrukce a technologie výroby došlo ke snížení vlastní hmotnosti kabiny, zvýšení její korozivzdornosti a snížení náročnosti prací při případné opravě,“ uvedl k modernizaci kabiny Radomír Smolka, člen představenstva a technický ředitel společnosti Tatra Trucks.

tatra_modernizace_kabina_force_interier-zmenseno

Venkovní i vnitřní změny

Modernizovaná kabina vozidel Tatra Force přináší podstatné změny jak v interiéru, tak v exteriéru. Posádka má lepší výhled z kabiny, která je nyní osazena novým rozměrným čelním sklem z jednoho kusu.

Střední sloupek ustoupil do pozadí, čelní sklo je na něj nalepeno, což umožňuje kabinu vybavit třetím středovým stěračem. Stíraná plocha čelního skla je tak o poznání větší.

V interiéru je nové čalounění a nové odkládací prostory především nad horní hranou čelního okna. Zcela nová je přístrojová deska, nyní vyrobená z odolného plastu.

Kabina v různých variantách

„Optimalizací se podařilo vytvořit větší prostor v interiéru pro umístění sedadel. K dispozici jsou dvoumístná až čtyřmístná provedení kabiny, dvě sedadla spolujezdců můžou být umístěná i na středovém tunelu,“ upřesnil Radomír Smolka.

Pro civilní aplikace, především u záchranářských speciálů, je kabina vybavena střešním plastovým nástavcem.

Novinkou je rovněž provedení ve formě čtyřdveřové dvoukabiny s prostorem pro šest členů posádky – řidič plus pět členů posádky.

Čtyřdveřová kabina je oproti dvoudveřové verzi o cca 150 mm vyšší.

Pancéřová Tatra

Důležitou součástí nabídky modernizovaných kabin modelové řady Tatra Force jsou pancéřované varianty obou provedení – krátké dvoudveřové a dlouhé čtyřdveřové.

Na jejich vývoji Tatra spolupracuje s externím partnerem.

Díky nové technologii výroby modernizované kabiny je možno dosáhnout balistické ochrany do úrovně Level 3 dle norem STANAG.

Montáž modernizovaných kabin Tatra Force, a to i v pancéřovém provedení, probíhá přímo ve společnosti Tatra Trucks z dodávaných celků.

Dominuje export

Společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 kopřivnickou automobilku a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací.

Vedle standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru klienta.

Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Ke konci roku 2015 zaměstnávala Tatra Trucks celkem 900 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a 610 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.

Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů Tatra Phoenix Euro 6.

V roce 2015 společnost vyrobila 858 vozidel. (sfr)