Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Východní Německo je stále chudší než západní část země

Připravovaná vládní zpráva ukazuje, že domácnosti žijící na území bývalého NDR jsou chudší než ty západní. Hodnota majetku průměrné domácnosti ve starých spolkových zemích je asi 140 000 eur (asi 3,8 milionů korun). Na východě je to necelá polovina: asi 60 tisíc eur. HDP v bývalé NDR dosahuje 72,5 % západoněmecké úrovně. Oblast tak vykazuje nižší platy, vyšší nezaměstnanost, a menší daňové příjmy. Začátkem října uplyne od sjednocení země 26 let.

Mladí obyvatelé EU budou možná dostávat zdarma neomezené jízdenky na vlak

Evropský parlament podporuje myšlenku člena německé CSU a europoslance Manfreda Webera na bezplatné jízdenky na vlak pro mladistvé obyvatele zemí Evropské unie, napsal deník Welt. Jeho návrh by mohl být podle listu realizován v rámci projektu Evropské komise pro mládež. Tzv. Interrail ticket v současnosti stojí mezi 200 a 479 eury a umožňuje neomezené cestování po evropské železnici na 5 dní až měsíc v závislosti na ceně.

Riziko vzniku čínské bankovní krize stouplo následkem čím dál většího počtu úvěrů

Banka pro mezinárodní platby (BIS) ve své aktuální čtvrtletní zprávě uvedla, že riziko je v Číně nyní třikrát větší, než je obvyklá hranice pro hrozící nebezpečí. Úvěry v celkové hodnotě až 1,3 bilionu dolarů jsou v nebezpečí prodlení. BIS vypočítává rozdíl mezi úvěry a velikostí státní ekonomiky. Bankovní sektor je v Číně převážně pod kontrolou státu a podle analytiků hrozí, že vláda bude muset podpořit banky investicí ve výši 100 miliard dolarů (asi 2,5 bilionu korun).

Českomoravská komoditní burza Kladno opět snížila cenu elektřiny i plynu

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 37. týdnu uzavřeno 18 kontraktů na dodávku 16,8 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 9,4 milionu korun. Cena silové elektřiny se na ČMKBK proti předchozímu týdnu snížila o 4,7 %, u zemního plynu klesla téměř o 6 %. Roční kontrakt silové elektřiny v nízkém napětí uzavíral na kurzu 694 Kč/MWh. Cena ročního kontraktu zemního plynu klesla ve velkoodběru o 5,9 % na rovných 400 Kč/MWh, v maloodběru se snížila o 5,7 % s uzavíracím kurzem 399 Kč/MWh.