James Cameron solární elektrárnu, která nejenom vyrábí elektřinu, ale je také pěkná na pohled. A dokáže se otáčet za sluncem.

Solární elektrárnu ve tvaru přírodního květu nechal v Kalifornii vybudovat režisér filmů Titanic, Avatar nebo Terminátor, James Cameron. Nová stavba nese jméno „Sun Flower“ (Slunečnice) a má podle Camerona představovat kombinaci umění a funkčnosti.

„Slunečnicová elektrárna“ stojí na pozemku soukromé základní školy MUSE ve čtvrti Malibu kalifornského Los Angeles.

Cameronovým cílem bylo vybudovat velikou solární elektrárnu, na kterou se bude příjemné i dívat. Složená je z jednoho centrálního panelu, obklopeného čtrnácti okvětními lístky. Celá struktura tak nápadně připomíná květ slunečnice.

Slunečnicová továrna bude stejně jako její přírodní předloha nastavovat své okvětí tak, aby během dne nachytala co nejvíce slunečních paprsků. „Myšlenkou bylo sjednotit formu a funkčnost, a navodit tak příjemný pocit, který člověka při pohledu na tuto stavbu přímo zaplaví,“ uvedl Cameron.

Tradiční solární panely podle něj kvůli své imobilitě přicházejí o cenné hodiny slunečního záření, během nichž Slunečnice díky své rotaci dokáže ještě fungovat.

Během dne vyprodukuje elektrárna až 260 kWh energie, což představuje zhruba 75 až 90 procent denní spotřeby energie školy. Elektrárna bude školu sama pohánět ale pouze v případě, že dojde k výpadku proudu. Cameron již zažádal o patent na svůj nejnovější projekt.

Proslulý kanadský režisér je solární energií doslova posedlý. Série Avatar, která má prozatím v budoucnu jisté další dva díly, představuje první filmovou produkci, která běží výhradně na solární energii.

Cameron při natáčení nevyužívá například ani helikoptéry, jejich záběry nahrazuje drony. (sfr)