Protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD) může při své berlínské premiéře pomýšlet na 15 %.

Protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD) by mohla výrazně uspět v dalších zemských volbách, tentokrát v hlavním městě Berlíně. Očekává se, že v neděli 18. září opět zvítězí sociální demokraté (SPD).

SPD současného starosty Michaela Müllera by měla získat 21 % hlasů, což by byl nejhorší výsledek od konce války. Zároveň by socialisté od posledních voleb ztratili přes 7 %.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové měla získat druhé místo na druhém místě se ziskem 19 % hlasů oproti 23 % v roce 2011.

Protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD) může při své premiéře pomýšlet na 15 %. Stejný procentní zisk připsal průzkum i postkomunistické Levici.

Ze zemského parlamentu zřejmě vypadnou Piráti, s nimiž většina průzkumů nepočítá. Před čtyřmi lety přitom získali téměř 9% podporu.

Do zemského parlamentu by se s 5 % hlasů naopak mohli vrátit Svobodní demokraté (FDP), kteří před čtyřmi lety naprosto propadli.

V Berlíně se tak zřejmě potvrdí současný trend německé politiky, kdy strany velké koalice průběžně ztrácejí podporu a stoupá obliba protiimigrantské AfD.

Již dříve se Alternativa dostala do zemského sněmu v Meklenbursku-Pomořansku. Získala více než 21 % a porazila CDU kancléřky Merkelové, která ze země pochází a kandiduje z ní do spolkového sněmu.

Volební kampaň se v této bývalé východoněmecké zemi soustřeďovala na otázky migrační krize. Na území Meklenburska-Předního Pomořanska se přitom nachází zhruba jen 22 tisíc uprchlíků, což jsou asi dvě procenta ze všech běženců, kteří přišli do Německa.

(bož)