Americký prezident Barack Obama zrušil setkání s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem. Muž, který je známý svým ostrým slovníkem, nazval totiž prezidenta Spojených států „zkurvysynem“. 

Duterte později podle agentury AP svého výroku litoval. O odřeknutí schůzky informoval mluvčí Bílého domu Ned Price. Filipínský prezident vulgární výraz použil v rozhovoru s novináři, kteří se ho vyptávali na  zátahy proti drogovým překupníkům. Chtěli vědět, jestli hodlá o problému s Obamou diskutovat.

Při policejních akcích proti pašerákům drog bylo v posledních měsících na Filipínách zabito přes 2400 podezřelých a narkomanů. Duterte tažení proti drogám zahájil ihned po svém nástupu do funkce 30. června.

„Tažení bude pokračovat, dokud z ulic nezmizí poslední dealer a překupník. Mnozí zemřou, spousta lidí bude zabita, protidrogovou kampaň ale dokončíme,“ uvedl také v reakci na podezření z porušování lidských práv v zemi.

„Jsem prezidentem suverénního státu, již dlouho nejsme kolonií. Nemám pána s výjimkou filipínského lidu, zkrátka nikoho,“ řekl kromě jiného Duterte. „Kdo je, abych se mu musel zodpovídat,“ dodal na adresu Obamy. V následném prohlášení pro média  pak zalitoval, že „jeho slova vyzněla jako osobní útok na prezidenta USA“.

Americký prezident Barack Obama se měl setkat s hlavou Filipín na okraj summitu USA a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Laosu. Filipíny jsou důležitým spojencem USA ve sporu s Čínou o Jihočínské moře. (hej)