„Tohle Trump zvládl dobře,“ zhodnotil Trumpovu návštěvu politolog David Axelrod.

Donald Trump ukázal, jak by vypadal jako prezident USA. Při své návštěvě Mexika se sešel s prezidentem Peñou Nietem. Oba politici diskutovali o zabezpečení hranice a případném vybudování zdi na hranici obou zemí.

Politici však nejednali o Trumpově dlouhodobém požadavku, aby takovou zeď postavilo Mexiko. Prezident Nieta je proto kritizován, že nevyužil příležitost, aby tento Trumpův návrh jednoznačně odmítl.

Politolog David Axelrod: Trumpovým největším problémem bylo, že si ho lidé nedokázali představit jako prezidenta. Tady se mu podařilo si to vyzkoušet.

Nieta se proti tomuto tvrzení ohradil na Twitteru.

„Na začátku rozhovoru s Donaldem Trumpem jsem jasně uvedl, že Mexiko za zeď platit nebude,“ uvedl mexický prezident.

Média: Trump obstál, vypadal jako prezident

Mediální experti se shodují, že Američané si teď poprvé od začátku kampaně mohli představit Trumpa jako svého prezidenta. Republikánský kandidát prý v této zkoušce obstál.

„Vypadalo to jako jakékoliv jiné setkání amerického lídra na mezinárodním summitu,“ napsal komentátor magazínu National Review Jim Geraghty.

„Tohle Trump zvládl dobře. Jeho největším problémem je, že si ho lidé nedokážou představit jako prezidenta. Tady se mu podařilo si to vyzkoušet,“ zhodnotil Trumpovu návštěvu Mexika politolog David Axelrod.

Žádný nelegální migrant nezíská občanství

O to více komentátory překvapilo, když se Trump po návratu ve svém projevu vrátil k tvrdé rétorice proti imigrantům.

„Ještě to neví, ale za tu zeď zaplatí,“ komentoval Trump své setkání s mexickým prezidentem.

Mexický prezident nebyl na Trumpa připravený, uvedl hispánsko-americký novinář Jorge Ramos.

V novém projevu Trump prohlásil, že žádný nelegální přistěhovalec v zemi nejen nebude moci získat právní status nebo občanství, ale navíc se bude muset vrátit do země původu. Tam případně bude moci požádat o opětovný vstup do země.

Trump by rovněž chtěl imigranty lustrovat, pokud jde o jejich přesvědčení. Zejména by šlo o postoje k postavení žen, právům homosexuálů a ostatních sexuálních menšin nebo vražd ze cti. Do země by se tak neměli dostat příznivci radikálního islámu.

Trump tak potvrdil tvrdý postoj vůči nelegálním migrantům, od kterého se v posledních dnech poněkud distancoval.

Republikánský kandidát ještě před návštěvou Mexika zmírňoval své výroky a nově tvrdil, že nechce deportovat úplně všechny nelegální imigranty, zvláště pokud v USA žijí roky a platí daně.

Průzkumy dále favorizují Clintonovou

Ředitel Centra pro studium politiky a společnosti: Bez skandálu si nedovedu představit jiný způsob, kterým by Trump mohl dohnat své ztráty.

Podle aktuálního průzkumu pro televizi Fox News 41 % voličů podporuje Trumpovu soupeřku z Demokratické strany Hillary Clintonovou. Trumpa by momentálně volilo 39 % respondentů.

Libertariánského kandidáta Garyho Johnsona by si vybralo 9 %, zatímco 4 % by preferovala kandidátku Strany zelených Jill Steinovou.

Při vyřazení kandidátů třetích stran však náskok Clintonové vzrostl – podpořilo by ji 48 % dotazovaných, Trumpa jen 42 %.

(bož)