Pokud by se v tuto chvíli konaly prezidentské volby v USA, demokratka Hillary Clintonová by s 95% pravděpodobností zvítězila nad Donaldem Trumpem. V 19 amerických státech včetně těch nejlidnatějších jako Florida, Ohia a Virginie by jí patřilo vítězství, vyplynulo z průzkumu agentury Reuters.

Republikánský kandidát a realitní magnát Donald Trump by podle předpovědi zvítězil v 21 státech. Většina z nich má ale nízký počet obyvatel. Navíc mezi jeho příznivci je podle průzkumu více těch, kteří obvykle k volbám nechodí.

Deset týdnů před hlasováním Američanů vede v předvolebním průzkumu bývalá první dáma a ministryně zahraničních věcí o 6% bodů.

Předchozí blesková národní anketa Reuters ve spolupráci se společností Ipsos začátkem týdne dávala Clintonové ještě větší náskok. Podle té by ji podpořilo 45 % voličů, zatímco podle mnohých nekompetentního a příliš konfliktního Trumpa jen 33 %.

Jde zatím o nejlepší výsledek Clintonové od července, kdy byla oficiálně potvrzena její kandidatura za demokraty. Podle zahraničních komentářů nemá její rival valnou naději na vítězství, obzvlášť pokud nezíská na svou stranu více žen, umírněných republikánů a příslušníků menšin.

Což vzhledem k jeho předchozím útočným výrokům na adresu menšin i žen nebude právě snadný úkol. Vyzval například k postavení hraniční zdi s Mexikem, zákazu muslimských imigrantů a odmítnutí mezinárodních obchodních dohod.

Přesto Clintonová nemá podle Reuters ani zdaleka zaručené v listopadu vítězství a místo v Bílém domě, kde chce měnit dějiny Ameriky jako první žena na prezidentském postu.

Většina Američanů totiž odmítá oba dva kandidáty, Clintonovou i Trumpa. Jeden ze čtyř potenciálních voličů řekl v průzkumu, že nepodporuje ani jednoho z nich. A že si ani jednoho z nich za prezidenta nepřeje.

Podle ředitele Centra pro studium politiky a společnosti na univerzitě v Chicagu Toma Smithe stále existuje možnost, že Trumpovu sokyni poškodí skandál s financováním rodinných nadací Clintonových a jejich vazbami na ministerstvo zahraničí a bohaté dárce.

„Bez skandálu si ale jednoduše nedovedu představit jiný způsob, kterým by Trump mohl dohnat své ztráty,“ dodal.

(hej)