Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Českým drahám stoupl v 1. pololetí zisk na 375 milionů korun

Oproti loňsku je to nárůst o 273 milionů korun, uvedly ČD v tiskové zprávě. Za vyšším zisky společnosti stojí podle zprávy především větší výnosy z osobní dopravy a prodej zbytného majetku. V oblasti osobní přepravy zákazníků společnost zůstává v důsledku výdajů za údržbu a opravy vlaků i nadále ve ztrátě, která nyní činí 342 milionů korun. Zisk meziročně stoupl v nákladní dopravě na 472 milionů korun.

Za odhalení podvodu firmy Monsanto dostane bývalý zaměstnanec 22 milionů dolarů

Bývalý finanční ředitel americké agrochemické společnosti Monsanto dostane tučnou odměnu za informace o chybách ve firemním účetnictví. Americká Komise pro cenné papíry uvedla, že nejmenovanému muži bude vyplacena odměna 22,5 milionu dolarů z více než 80 milionu dolarů, které Monsanto musí zaplatit po dohodě z února. Společnost v letech 2009 a 2011 využívala státních výhod pro výboru pesticidů Roundup, místo nich ale prodávala pod stejným názvem jedovaté glyfosáty. Tím značně zvýšila své roční zisky.

Od terminálů na letišti v Praze budou vozit cestující i nadále Taxi Praha a Fix 

Cestující na Letiště Václava Havla budou od začátku roku 2017 vozit stejně jako dosud vozy společností Taxi Praha a Fix. Firmy pro pětiletý provoz vybralo Letiště Praha v elektronické aukci. Ta byla druhým kolem výběrového řízení pořádaného letištěm. Za nájem míst před terminály obě společnosti nabídly více než 4 miliony korun měsíčně, uvedlo Letiště Praha.  Kromě vítězů tendru se do soutěže přihlásily společnosti Tic Tac Radima Jančury, Sedop Taxi, Modrý anděl a Halo Taxi.

Inflace v eurozóně oproti očekávání nezrychlila, zůstala i v srpnu slabá

Inflace eurozóny zůstala v srpnu slabá, na červencové úrovni 0,2 %, což zvyšuje vyhlídky na další opatření ze strany Evropské centrální banky (ECB) ke stimulaci ekonomiky celého bloku. Analytici očekávali mírný nárůst. Cílem ECB je míra inflace na úrovni těsně pod 2 %. Index spotřebitelských cen v eurozóně v srpnu podle předběžných údajů meziročně rostl o 0,2% obdobně jako v červenci. Trh očekával akceleraci cen směrem k 0,3%. Inflaci dále brzdily ceny energií. Ty se proti loňskému srpnu snížily o 5,7 %. Ceny potravin, průmyslového zboží a služeb stouply méně než v červenci, což vytváří další tlak na ECB, aby podnikla více kroků.

V závodě společnosti Coca-Cola ve Francii našla policie na 370 kilogramů kokainu

Jedná se o jeden z největších nálezů na francouzském území. Drogy v hodnotě minimálně 50 milionů euro byly ukryté v taškách mezi dodávkami pomerančového koncentrátu. Společnost okamžitě odmítla, že by její zaměstnanci měli s dodávkou z Jižní Ameriky cokoliv společného. Původní receptura na slavnou limonádu z konce 19. století obsahovala i stopové množství extraktu z listů koky, připomněl server BBC.

Benzin i nafta v ČR zdražily během týdne o 15 haléřů

Litr benzinu Natural 95 stojí v průměru 29,21 koruny, nafta se prodává za 27,75 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči v hlavním městě. Litr benzinu v Praze vyjde na 29,70 koruny, za litr nafty se v metropoli platí 28,59 korun.