Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Home Credit letos vydělala již přes 1,5 miliardy, nejvíce půjčila Číňanům

Skupina Home Credit Petra Kellnera vykázala za první 1. pololetí 2016 zisk ve výši téměř 60 miliónu eur (1,6 miliardy korun). Loni byla společnost ve stejném období ve ztrátě 90 miliónů eur, oznámila v tiskové zprávě. Za ziskem stojí především rychle rostoucí trhy v Asii, objemy půjček Home Credit zvyšuje letos také v Rusku. V porovnání se stejným obdobím loňska navýšila skupina objem půjček o 80 % na 4,631 miliardy eur. Nejvíce peněz půjčila obyvatelům Číny.

Nový patent Applu: chytré telefony budou sbírat údaje o svých zlodějích 

Technologický gigant Apple podal žádost o patentování nového systému zabezpečení proti krádeži telefonů. Zařízení dokáže podle zástupců společnosti i bez nahlášení krádeže mobilu identifikovat člověka, který zachází s přístrojem neoprávněně. Poté, co z otisků prstů zjistí, že současného uživatele nezná, začne jej přístroj sám nepozorovaně sledovat. Pořídí jeho otisky prstů a vyfotografuje jej, data poté odešle na příslušný server. Tam se údaje porovnávají s policejní databází. Kritiku si novinka vysloužila za údajné porušení ochrany osobních údajů zákazníků.

Ředitel VZP Kabátek bude pokračovat ve funkci do roku 2020

Správní rada Zdeňka Kabátka  zvolila na další čtyři roky do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. Současné funkční období mu skončí 30. listopadu letošního roku, rada se rozhodla zvolit předsedu na poslední chvíli až na samotném jednání. Volbu proto zpochybnil předseda sněmovního zdravotnického výboru a člen správní rady VZP Rostislav Vyzula z hnutí ANO. Označil ji za podivnou a nefér. Předseda ANO Andrej Babiš označil Kabátkovo zvolení za skandál.

Čína začala vyrábět v novém státním podniku vlastní letadlové motory

Státní společnost Aero-Engine Group of China vznikla spojením několika dosavadních samostatných výrobních závodů, uvedla čínská média. V základním kapitálu má firma, jejímž investorem je i vláda, asi 7,5 miliardy dolarů. Jejím cílem je vývoj letadlových motorů pro komerční i vojenské účely. Čína při jejich využití nechce být závislá na dovozu ze Západu (jejím dodavatelem jsou především firmy General Electric a United Technologies Pratt & Whitney, čínská vojenská letadla mají ruské motory). Vyrábí již vlastní letadla. Motory čínské výroby však dlouhou dobu nesplňovaly globální požadavky na provoz.

Teroristé omezili turismus v Turecku i Francii. Populární je Portugalsko

Oblasti, které poslední měsíce utrpěly teroristickými útoky budou i nadále čelit úbytku turistů, poklesu počtu rezervací a letenek, vyšlo z průzkumu britské cestovní společnosti  Forward Keys. V období během září až prosince podle odhadů čeká největší úbytek turistů Turecko, kam má letos namířeno o 52% návštěvníků méně než loni ve stejném období. Ve Francii má jít o pokles kolem 20 %. Z  nejhoršího se probírá podle analýzy Tunisko, kam přes letní meziroční pokles o více než 30 % míří letos více Rusů a Alžířanů. Jako náhradní destinace slouží turistům především jižní Evropa: Portugalsko, Španělsko, Itálie.