V roce 2015 přišel do Německa zhruba 1 milion běženců. V letošním roce to má být maximálně 300 tisíc migrantů.

Německá kancléřka Angela Merkelová veřejně zkritizovala neposlušné státy Evropské unie, které nechtějí přijímat muslimské běžence. V rozhovoru prohlásila, že v rámci Evropské unie je nutné najít společné řešení pro všechny. Podle kancléřky musí každá z členských zemí unie „splnit svůj díl“.

Mezi státy, které zatím nesouhlasili s přijímáním běženců v rámci EU, patří i Česká republika.

„Není možné, aby některé země řekly, že u nich muslimy obecně nechtějí a že je jim jedno, jestli je to nutné z humanitárních důvodů, nebo ne,“ pohrozila Angela Merkelová v rozhovoru pro ARD.

Kancléřka v rámci EU prosazuje systém, v rámci kterého budou migranti přerozdělováni do zemí EU podle kvót, které stanoví Brusel.

Česká republika a společně i ostatní státy visegrádské čtyřky, tedy i Slovensko, Polsko a Maďarsko, tento systém doposud odmítaly.

„Musíme najít společné řešení, na kterém se bude muset podílet každý,“ zdůraznila Merkelová.

Německo patří státy, do kterých proudí nejvíce nelegálních běženců. Uprchlickou vlnu do značné míry vyvolala vstřícná migrační politika německé vlády.

V roce 2015 přišel do Německa podle oficiálních vládních údajů o něco méně než 1 milión uprchlíků. Podle jiných zdrojů to však bylo 1,1 milionu běženců.

V letošním roce německé úřady očekávají, že do země přijde maximálně 300 tisíc migrantů. Byla by to je zhruba třetina ve srovnání s rokem předchozím.

Šéf spolkového úřadu pro migraci Frank-Juergen Wiese prohlásil, že nehrozí překročení této hranice.

Pokud by však do Německa přišlo více uprchlíků, dostal by se úřad pod tlak, připustil Wiese. (red)