Nejvyšší správní soud ve Francii pozastavil platnost zákazu celotělových plavek burkin na plážích Středozemního moře. Ten vydali starostově 26 měst s odůvodněním, že islámské burkiny jsou potenciálně nebezpečným náboženským symbolem, který ohrožuje veřejný pořádek a bezpečnost.

Podle výroku soudu zákaz zcela jasně a protizákonně porušil základní lidské svobody. Soud rozhodoval o případu jednoho z měst, Villeneuve-Loubet. Verdikt by se ale podle médií měl stát precedensem i ve zbylých případech.

Žádné narušení veřejného pořádku totiž podle soudu na plážích nehrozilo, jak tvrdili starostové.

VÍCE K TÉMATU: Symbol zotročení žen nebo svobody projevu. Islámské plavky burkiny rozdělují Francii 

„Vynucování podobných zákazů vede ke zneužívání a ponižujícímu zacházení s muslimskými ženami a dívkami,“ uvedl k rozhodnutí v prohlášení ředitel evropské sekce Amnesty International John Dalhuisen s tím, že nejvyšší soud „nakreslil čáru v písku“.

Konečné soudní rozhodnutí má padnout později, podle korespondentů BBC ve Francii je velmi pravděpodobné, že konec zákazu bude platit pro všechna letoviska.

Jeden ze starostů na Korsice již veřejně ohlásil, že případné zrušení zákazu odmítá akceptovat. „U nás panuje velmi, velmi, velmi silné napětí a já (zákaz) neodvolám,“ řekl starosta Sisca Ange-Pierre Vivoni televizi BFM-TV. (hej)