Spor o tzv. burkiny, tedy plavky zahalující ženské tělo jak vyžaduje islám, rozděluje francouzskou veřejnost i politiky. Skupina organizací pro lidská práva a sdružení proti islamofobii požádaly v těchto dnech také Nejvyšší soud, aby zrušil zákaz jejich nošení na plážích ve 26 francouzských městech. Podle nich je v rozporu s francouzským ústavním právem. Rozhodnutí má padnout do 48 hodin.

Starostové měst zejména na Riviéře tvrdí, že zákazy jsou nutné pro zajištění ochrany veřejného pořádku a předpisů o sekularismu. Podle průzkumů veřejného mínění s nimi souhlasí většina obyvatel Francie. Tamní muslimové ovšem zákaz považují za nespravedlivý. Podporu jim vyjádřili i někteří vrcholní politici.

Zákaz nošení burkin si přeje na 68 % Francouzů, 30 % je tato problematika pak zcela lhostejná.

Do debaty se koncem minulého týdne zapojil premiér Manuel Valls. Podpořil rozhodnutí starosty v Nice, kde se odehrál letos v létě jeden z teroristických útoků islámských radikálů. Valls označil burkiny za znak „zotročování žen“.

Ministryně školství Najat Vallaud-Belkacem prohlásila, že jako feministka s burkiny nesouhlasí, ale zákazy vidí přesto jako nevhodné a nevítané řešení. Podpořila také námitku, že způsob, jakým se ženy oblékají na pláži, nesouvisí nijak s terorismem či dokonce organizací Islámský stát.

Debata se ve Francii rozhořela poté, co média zveřejnila sérii fotografií z pláží v Nice a Cannes. Na nich policisté vyzývají k opuštění veřejného prostoru i ženy, které jsou sice oblečené, ale nikoliv do burkin.

Pokutu 11 eur dostala také 34letá Sian z Toulose. Trvá přitom na tom, že na sobě měla oblečené legíny, bundu a šátek. „Cítila jsem se jako cizinec ve své vlastní zemi. Někteří lidé na pláži mě podpořili, jiní naopak uráželi,“ uvedla pro média.

Francouzský deník Liberation označil zákaz za hloupý. Podle něho se starostové postarali pouze o dárek islamistické propagandě. Prezident Francouzské rady muslimského vyznání (CFCM) Anouar Kbibech dodal, že je „znepokojen tím, kam veřejná debata směřuje. Důvodem je především prý „rostoucí strach ze stigmatizace muslimů ve Francii“.

Většina pláží, kde byly uloženy zákazy, se nachází na Riviéře v jihovýchodní Francii. Podle ochránců lidských práv jsou v rozporu nejen se zákony Francie, ale se svobodou projevu, náboženského vyznání, a volného pohybu osob.

Soudní rozhodnutí o tom, zda zákaz burkin odporuje francouzským zákonům, by mělo podle listu padnout do 48 hodin.

Co francouzský zákon říká o sekularismu a náboženském oděvu:

  • V roce 2010 se Francie stala první evropskou zemí, která zakázala zahalování obličeje závojem na veřejnosti.
  • Zákon z roku 2004 zakazuje nošení náboženských symbolů ve školách.
  • Od roku 1905 si ústava klade za cíl oddělení církve a státu. Zakotvuje sekularismus v oblasti vzdělávání, ale také garantuje svobodu náboženského vyznání a svobodu toto právo uplatňovat. O oblečení se nezmiňuje.
  • Současný zákon stanovuje, že „přístup na pláže a koupání na nich je zakázán každé osobě v nevhodném oblečení, které nerespektuje sekularismus, a nesplňuje hygienické nároky“.
  • Plavky, které nápadně zobrazují náboženské příslušnost v době, kdy Francie a kostely jsou terčem teroristických útoků, mohou vést k riziku narušení veřejného pořádku. Proto oficiálně vyhláškami zakázalo burkiny více než 20 starostů francouzských měst.
  • Protiprávní jednání se trestá pokutou ve výši 38 eur.
  • Zákaz trvá minimálně do 31. srpna 2016.

(hej)