Prezident Miloš Zeman hovořil o migraci muslimů, problémech Evropské unie a sankcím EU proti Rusku kvůli Ukrajině při setkání s velvyslanci na Pražském hradě. Integraci přistěhovalců z islámských zemí označil za takřka nemožnou. Důvodem je podle něj odlišnost kultur.  

Zeman zkritizoval sankce, které na „Ruskou federaci“ uvalila EU. Ty jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů. Naopak odvetné ruské sankce mají podle něj negativní dopad také například na české zemědělce. „Vždy jsem byl proti jakýmkoli sankcím,“ řekl.

Prezident velvyslance přijal v rámci jejich tradiční porady v pondělí na ministerstvu zahraničí. Evropskou unii zkritizoval za nemohoucnost , která se podle něho projevuje „absencí jednotné zahraniční a obranné politiky“. Udělat si nepřátele dokáže každý idiot, udělat si přátele je těžká diplomatická záležitost, řekl jim kromě jiného v projevu.

„Jestliže Evropa nedokáže bránit své vnější hranice, není to chyba myšlenky Evropské unie, je to výraz neschopnosti jejích konkrétních vedoucích představitelů,“ dodal Zeman.

Brexit označil za chybu celé EU i Británie. „Nemůžeme si namlouvat, že na tom neneseme svou zodpovědnost,“ řekl. Evropské společenství prý trpí prázdnotou, bruselskou byrokracií, absencí koncepčního myšlení, a „totální neschopností vybudovat sen, vybudovat vizi budoucí Evropy“.

Promluvil i o Číně. „Rozjíždí se účinná spolupráce, a měli bychom se zamyslet nad tím, zda ji náhodou nechtějí ochromit ti, kdo by ve skutečnosti pomohli jiným zemím, aby vozily čínského prezidenta ve zlatém kočáře, aby ho vítaly s čínskými prapory na  Pennsylvania Avenue a aby Česká republika se těchto investičních ekonomických toků neúčastnila a zůstala jakýmsi hrdým ostrovem zahaleným do tibetských otrokářských vlajek.“

Teroristické organizaci Islámský stát věnoval Miloš Zeman v projevu asi 20 minut. Označil jej opět za nádor, který již metastázoval. „A metastáze jsou častokrát nebezpečnější než nádor sám,“ doplnil.

(hej)

Celý projev naleznete pod odkazem:

https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/vybrane-projevy-a-rozhovory/projev-prezidenta-republiky-pri-setkani-s-vedoucimi-zastupitelskych-uradu-cr-v-zahranici-12846#from-list