Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Čeští dodavatelé potravin si stěžují na šikanu od maloobchodních řetězců

Čtyři z pěti dodavatelů potravin a nápojů v ČR se podle ministerstva zemědělství domnívají, že řetězce zneužívají dominantní postavení na trhu. Třetina jich má zkušenost s vydíráním, vulgárním či jiným nátlakovým jednáním, většinou ve snaze o podpis nevýhodné smlouvy. Průzkumu měl zjistit i změny po novele zákona o významné tržní síle. Řada řetězců projevuje vyšší zájem o české suroviny a potraviny. Tlak na cenu však jejich kvalitu snižuje, na vině má být dovoz.

Po zákazu burkin ve Francii zájem o jejich koupi globálně výrazně vzrostl

Za poslední 3 měsíce vzrostl prodej tzv. burkin jen ve Francii o 40 %, napsal server BBC. Na internetu se tržby z prodeje plavek zahalujících celé tělo údajně dokonce zdvojnásobily. Uvedla to Aheda Zanettiová z Austrálie, která vlastní na sportovní oblečení inspirované tradiční islámskou módou patent pod značkou Ahiida. Její firmě se daří především v USA, Kanadě, na Blízkém východě a v Evropě. Burkiny si podle podnikatelky až ze 40 % plavek kupují nemuslimky (mezi její zákaznice patří například ženy, které prodělaly rakovinu kůže).

Státní centrální registr bude pro potřeby policie evidovat veškeré účty u českých bank 

Veškeré účty klientů u českých bank bude brzy evidovat stát v centrálním registru. Senát schválil předlohu zákona, která má podle vlády pomoci v boji s daňovými úniky a financováním terorismu. Česká národní banka nebude mít k dispozici údaje o zůstatcích na kontech. Na vstupy do evidence ze strany celníků či policistů bude dohlížet sněmovní komise. Návrh musí podepsat ještě prezident.

Pražskou burzu vytáhly k zisku akcie bank Erste, Moneta a KB

Index PX vzrostl o 0,86 % na 858,06 bodu, uvedl burzovní web. Cenné papíry bank obstaraly většinu středečních obchodů. Akcie Erste zhodnotily o 2,43 % na 691,10 korun. Moneta Money Bank přidala 1,87 % na 78,95 korun a Komerční banka 1,21 % na 829,90 korun. O více než procento posílila dále sázková Fortuna. Naopak ztrátu hlásily společnosti Philip Morris ČR, Kofola, Stock a holding Unipetrol.

Senát schválil omezení provizí pro pojišťovací agenty

Zprostředkovatelé pojištění budou muset vracet předem vyplacené provize u smluv, které vypoví předčasně. Zákon omezuje provize i při tzv. odkupném u pojistných smluv, které budou rozloženy do 5 let. Česká asociace pojišťoven v řešení vidí motivaci zprostředkovatelů k péči o klienta. Unie společností finančního zprostředkování a poradenství naopak tvrdí, že u rizikového životního pojištění budou nuceni agenti držet smlouvu minimálně pět let, i když to pro klienta nebude výhodné, a tzv. přepojištování tím stejně neskončí.