Prezident Miloš Zeman chce během setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řešit otázku migrace.  Na příjezd Merkelové v následujícím týdnu se připravují i její odpůrci, protestní akce připravují například odpůrci muslimské migrace pod vedením Martina Konvičky.

„Půjde o obdobná témata jako během jednání s francouzským prezidentem v Riu. Především tedy o migrační vlnu, terorismus v zemích Evropské unie, který je s ní spojen, ale také o situaci po brexitu,“ uvedl Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

Zatímco Angela Merkelová je zastánkyní vstřícného přístupu ke všem imigrantům, český prezident Miloš Zeman stojí názorově na opačné straně.

Zeman opakovaně prohlásil, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje v celé Evropě hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla.

Merkelová naopak vedla Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU.

Migrace nebude prioritou jednání

Prioritním tématem setkání však nebude migrace, ale podstatnou částí bude oblast spolupráce ve vědě, výzkumu, dopravě a inovacích mezi oběma zeměmi.

Merkelová by měla navštívit unikátní vědecké pracoviště v pražských Dejvicích, kde se ve spolupráci s německými odborníky dokončuje nejmodernější výzkumné a výukové centrum Českého vysokého učení technického (ČVUT) za 1,3 miliardy korun.

Právě návštěva centra má být snahou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvést pozornost od ožehavého tématu uprchlíků.

Odpůrci chystají protesty

Na příjezd německé kancléřky se ale chystají také její odpůrci, kteří jí dávají za vinu uprchlickou krizi.

Protesty chystá například hnutí Alternativa pro ČR spolu s Iniciativou Martina Konvičky.

„Něco podnikneme, zatím vám neprozradím co, ale bude to veliké,“ uvedl Konvička.

Přisadil si i poslanec Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie, který v oficiálním prohlášení označil návštěvu za provokaci.

„Dlouhé utajování termínu a průběhu návštěvy připomíná doby totalitních papalášů a je důkazem strachu evropských politických elit z názorů občanů,“ prohlásil Okamura.

Odpůrci Merkelové se šikují i na sociální síti Facebook, kde jsou na příští čtvrtek naplánované dvě události – Protest proti Merkelové a Vítání Mutti Merkel v Praze. Té první zatím přislíbilo účast necelých pět stovek lidí, na druhou se chystá něco málo přes 150.

(pel)