Názory uprchlíků Německu se v mnohém shodují s postoji rostoucí základny voličů Alternativy pro Německo (AfD), která imigraci zcela odmítá

Uprchlíci v Německu zastávají stejné názory jako pravicoví extremisté (a strana AfD, která ostře vystupuje proti nim). Naopak mezi nimi nejsou téměř žádní náboženští fanatici. K tomuto překvapivému závěru dospěla odborná studie berlínské Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft (HMKW). Podle ní mají uprchlíci dosti rozporuplné názory na svět.

Průzkum se zaměřil na náboženské, politické a společenské otázky, které jsou rozhodující pro soužití členů odlišných národů. Z tisíce dotazovaných imigrantů jich v arabštině, perštině a angličtině odpověděla anonymně na dotazník zhruba polovina. Mezi nimi převládali jednoznačně zastánci demokratického státního zřízení.

Většina si také přála sekularizaci společnosti a svoji integraci mezi německé občany. Nicméně zároveň mnozí uprchlíci volají po silném politickém vůdci a po nasazení síly k udržení pořádku v zemi.

Podle autorů průzkumu se v tomto směru názory uprchlíků v mnohém shodují s postoji rostoucí základny voličů Alternativy pro Německo (AfD), která imigraci zcela odmítá.

Pokud se měli uprchlíci vyjadřovat v dotazníku ke konkrétním problémům, jejich názory jsou totiž demokracii dosti vzdálené. Kolem 84 % dotázaných například uvedlo, že by měl každý mít právo vyjádřit svůj názor. Necelých 30 % si jich ale současně myslí, že „umělci by neměli mít dovoleno dělat si legraci z politiků“.

nemecko migrace uprchlici

Téměř 65 % německých uprchlíků si podle studie myslí, že „silný vůdce by byl přínosem pro všechny“, a že veřejný pořádek má být udržován i za cenu použití ozbrojených sil.

Oproti tomu pro 87 % imigrantů uvedlo, že náboženství je věcí soukromou. Kolem 80 % z nich úplně stejné vnímá konzumaci alkoholu dospělými osobami, což podle autorů studie odporuje vžitému předsudku, že se jedná o ortodoxní islamisty (ti alkohol zcela odmítají).

V rozporu s německým většinovým názorem jsou uprchlíci v sociální oblasti. Více než 40 % z nich si myslí, že „předmanželský sex je hřích a má být potrestán“. Na 43 % by nechtělo mít homosexuální pár za své sousedy. Z původních Němců se takto vyjádřilo jen 13 % obyvatel.  Z voličů AfD homosexualitu odmítá až 35 % voličů.

ČTĚTE VÍCESílící Alternativa pro Německo chce nelegální běžence vysídlit na 2 ostrovy mimo EU

Vedle židovské rodiny z Izraele nechce žít 14 % uprchlíků. Podle profesora berlínské školy Rolanda Freytaga tento názor přibližně odpovídá i postoji vůči Židům v německé majoritní populaci.

Freytag tvrdí, že liberální postoje musejí v uprchlících pěstovat v následujících letech zaměstnavatelé i celá německá společnost. „Mají velký zájem o vzdělání. Přes 90 % se jich chce naučit německy,“ dodal profesor. S tím, že v Německu podle studie hodlá zůstat 70 % imigrantů, a jen 10 % z nich se chce vrátit co nejdříve zpět do vlasti.

(hej)