Šéfka prozatím neparlamentní německé strany AfD, Frauke Petrová, navrhuje vysídlovat nelegální migranty z Německa na 2 zatím nejmenované ostrovy mimo Evropu.

Šéfka protimigrační a protiunijní strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová vyzvala německou vládu, aby odmítnuté žadatele o azyl a migranty nelegálně pobývající v Německu vysídlovala na 2 ostrovy mimo Evropu.

Vzorem pro Petryovou je Austrálie, která všechny nelegální migranty posílá do táborů na ostrovním státě Nauru a na ostrově Manus, který je součástí Papuy Nové Guineje.

„Nelegální migranti a odmítnutí žadatelé o azyl budou převezeni na dva ostrovy mimo Evropu, jež budou pod ochranou OSN,“ uvedla Petryová.

Plán na urychlení deportace přistěhovalců, kteří se v zemi dopustí zločinu, představil tento týden německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Nově by se v Německu mělo stát důvodem k vypovězení to, že je imigrant považován za bezpečnostní hrozbu.

AfD se v aktuálních průzkumech pohybuje na úrovni 10 procent podpory mezi voliči. V minulých celostátních volbách se sice nedostala do Spolkového sněmu, ale výrazně uspěla v nedávných zemských volbách.

Parlamentní volby se v Německu konají v roce 2017.

Popularita AfD se zvýšila v souvislosti s příchodem více než 1 milionu běženců do Německa v roce 2015.

Běženci na ostrovy

S návrhem na přesidlování běženců na ostrovy přišel již loni egyptský miliardář Nagíb Savíris. Ten oznámil záměr koupit ve Středomoří ostrov, kde by si migranti pod jeho vedením vybudovali vlastní město.

Savíris uvedl, že by ho pořízení ostrova mohlo vyjít na 10 až 100 milionů dolarů (240 milionů až 2,4 miliardy Kč).

„Vytvořil bych tam malý přístav, kde by mohli přistávat s loděmi. Zaměstnal bych je na ostrově, aby si postavili vlastní domy, školy, nemocnici, univerzitu a hotel,“ uvedl Savíris.

Do plánovaného města na ostrově by běženci podle jeho představ mohli kdykoli přijet i z něj odjet. Bylo by přestupním místem, na kterém by se například mohli učit jazyky.

(sfr)