Podle parlamentní strany Tomio Okamury je plánovaná návštěva Angely Merkelové v Česku jen drzou politickou provokací. Německá kancléřka se má v Praze příští týden ve čtvrtek zdržet jen několik hodin, a migraci se přitom věnovat nehodlá.

„Dlouhé utajování termínu a průběhu návštěvy připomíná doby totalitních papalášů a je důkazem strachu evropských politických elit z názorů občanů.,“ tvrdí předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

„Paní kancléřku Merkelovou zde potřebuje pouze současná česká Sobotkova a Babišova vláda, aby si poslechla instrukce, co má dělat. Čeští občané ji zde nepotřebují,“ dodal.

Hnutí SPD podle jeho slov nadále plně podporuje oprávněné požadavky opoziční německé vlastenecké strany Alternative für Deutschland (AfD) na demisi Merkelové.

AfD je partnerskou stranou hnutí SPD ve společné evropské frakci ENF (Evropa národů a svobody), kterou vede Marine Le Penová z francouzské Národní fronty.

Kancléřka Merkelová se ale v Praze tolik diskutovaným tématem migrace zabývat vůbec nechce. Namísto toho má v plánu prohlídku výukového centra Českého vysokého učení technického (ČVUT) za více než miliardu korun, které škola postavila ve spolupráci s německými odborníky.

Nedojde ani na diskuzi Merkelové se studenty Univerzity Karlovy, kterou si údajně přála česká strana. Kromě nedostatku času má být důvodem i fakt, že právě není vhodná doba na akademické debaty.

O návštěvu Merkelové České republiky usilovala vláda ČR delší dobu, v cestě společnému setkání ovšem stály rozdílné názory německé a české vlády na přístup k uprchlické krizi.

Zatímco Angela Merkelová je zastánkyní vstřícného přístupu ke všem imigrantům, český prezident Miloš Zeman stojí názorově na opačné straně. Opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje v celé Evropě hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla.

Kancléřka Merkelová naopak vedla Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU. V diplomatických kuloárech se mluvilo o tom, že kvůli tomuto názorovému střetu se Zemanem nikdy nesejde.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se tak ale stane právě 25. srpna v rámci návštěvy ČR, kterou měl iniciovat předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

(hej)