Na mnoha místech světa se válčí. Mnoho států horečnatě zbrojí a připravuje se na válku.

Aktuální válečné zpravodajství: Přehled zpráv ze světových bojišť v týdnu od 1. do 7. srpna 2016. Na mnoha místech světa se válčí. Mnoho států horečnatě zbrojí a připravuje se na válku. Shrnujeme nejnovější zprávy o probíhajících válečných konfliktech a přípravách na další války.


Rusové varují před jaderným útokem USA v Evropě

(4. srpna 2016) Rusové varují před údajnými plány USA na jadernou válku v Evropě. Šéfredaktor listu Národní obrana a člen Občanské rady při ministerstvu obrany Igor Korotčenko uvedl, že „vše nasvědčuje tomu, že USA mají v ­plánu omezenou jadernou válku v Evropě“.

Ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že kvůli modernizaci americké jaderné bomby B61-12 se nenechá vtáhnout do dalších závodů zbrojení.

Rusko však reagovalo zařazením první laserové zbraně do výzbroje ruské armády.


Kimova Severní Korea odpálila raketu do japonské zóny

(3. srpna 2016) Severní Korea odpálila tři balistické rakety. Jedna raketa okamžitě explodovala, druhá skončila ve vodách při východním pobřeží KLDR. Třetí raketa dopadla do moře v oblasti výlučné ekonomické zóny Japonska. Alespoň to uvedlo tamní ministerstvo obrany.
Severokorejci střelu odpálili z provincie Jižní Hwanghe ležící jihozápadně od hlavního města Pchjongjangu.
Jednalo se zřejmě o střelu středního doletu typu Rodong. Raketa urazila vzdálenost zhruba tisíc kilometrů.
Rodong je raketa středního doletu, která je schopna zasáhnout celou Jižní Koreu, ale i velkou část Japonska.
Činitel jihokorejského společného sboru náčelníků štábů uvedl, že střela poukazuje na „ambici (KLDR) zaútočit na sousední země“.
Japonský premiér Šinzó Abe odsoudil odpálení severokorejské rakety jako „závažné ohrožení bezpečnosti země“.
„Je to skandální čin, který není možné tolerovat,“ uvedl také premiér.
Již před několika týdny KLDR odpálila tři balistické rakety, které dopadly po pěti až šesti stech kilometrech do Japonského moře.


USA zaútočily na Islámský stát v libyjské Syrtě

(2. srpna 2016) Letectvo USA na žádost libyjské vlády zahájilo údery na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) v lybijské Syrtě. Chtějí tím urychlit „stabilizaci“ Libye.
Předseda nové libyjské vlády podporované OSN Fáiz Sarrádž v prohlášení pro televizi uvedl, že útoky „způsobily nepříteli těžké ztráty“. Údery podle něho mířily na tanky IS a zasažena byla také dvě vozidla radikálů.
Po úderech amerického letectva na oddíly takzvaného Islámského státu v libyjské Syrtě se provládním libyjským silám podařilo dobýt zpět jednu důležitou čtvrť tohoto města. Uvedli to představitelé sil vlády národní jednoty, kterou podporuje OSN.
Pobřežní město Syrta leží 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu. Pro IS bylo nejsilnější pozicí mimo území Iráku a Sýrie.
Boje o Syrtu začaly již v polovině května. V Libyi údajně působí 5000 bojovníků IS a většina z nich právě v oblasti Syrty.


V povstalecké části Sýrie byl sestřelen ruský vrtulník

(1. srpna 2016) V syrské provincii Idlib byl sestřelen transportní vrtulník ruské armády. Na palubě pět lidí. Všech 5 osob po útoku zahynulo.
„Zemřeli jako hrdinové, protože se snažili, aby sestřelený vrtulník dopadl tam, kde by způsobil co nejmenší počet obětí na zemi,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
Rusko po pondělním incidentu ztratilo v bojích v Sýrii již celkem 18 lidí.
Ruské ministerstvo obrany informovalo, že vrtulník Mi-8 byl sestřelen, když se účastnil humanitární operace v Halabu a vracel se na základnu ruské armády v syrském městě Latákíja.
K sestřelení helikoptéry se zatím nikdo nepřihlásil. V oblasti neoperují radikálové z hnutí Islámský stát, jsou tam ale aktivní jiné islamistické skupiny a rovněž umírnění povstalci podporování Spojenými státy.
Existuje tak možnost, že stroj byl sestřelen zbraní dodanou z USA.
Rusko se do bojů v Sýrii zapojilo loni na podzim. V konfliktu podporuje tamní vládu Bašára Asada.