Bývalá první dáma a posléze ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová je vůbec první ženou, která má šanci stát se vůdcem USA

Hillary Clintonová přijala v noci na pátek kandidaturu na příštího prezidenta USA za Demokratickou stranu. Prezidentské volby budou „okamžikem zúčtování“, řekla ve svém projevu. Coby první žena, která se uchází o nejvyšší politický post Spojených států, nazvala svou šanci obrovskou výzvou.

„Mocné síly se snaží o naše rozdělení,“ vzkázala Clintonová svým voličům. Následně kritizovala ve své řeči Donalda Trumpa, který bude v listopadových volbách jejím soupeřem coby kandidát za republikány.

„Společně jsme silnější není jen heslo naší kampaně, je to hlavní princip naší země. Nikdo nemůže vytvořit sám rodinu, firmu, komunitu či pozdvihnout zemi sám,“ konstatovala bývalá první dáma USA v reakci na nedávný Trumpův nominační projev.

Podle ní má realitní magnát před volbami jediný cíl, a to zasít svár, nikoliv sjednocovat.

„Chce nás rozdělit navzájem a oddělit od zbytku světa,“ uvedla s tím, že v Americe žijí „nejštědřejší a nejtolerantnější lidé na světě“. Spojené státy podle ní nejsou a nebudou slabou zemí, jak se snaží tvrdit ve své kritice současné vládní politiky Donald Trump.

V projevu upozornila také na imigranty, kterých se Spojené státy prý nemohou zřeknout. „Miliony imigrantů tvrdě pracují a pomáhají naší ekonomice, bylo by sebezničující a nelidské je vyhnat,“ uvedla.

Democratic presidential nominee Hillary Clinton addresses the Democratic National Convention via a live video feed at the Democratic National Convention in Philadelphia

Za riziko pro prosperující Ameriku označila stagnaci mezd, nerovnost mezi chudými a bohatými, či politické problémy a „hrozby z domova i zahraničí“. Všechny těžkosti lze ale podle jejích slov překonat díky tradičním americkým hodnotám jako jsou svoboda, rovnost a spravedlivé příležitosti pro všechny.

„Někteří z vás jsou naštvaní a frustrovaní… a víte co? Máte pravdu,“ řekla Clintonová. „Pokud chceme brát ochranu naší bezpečnosti vážně, nemůžeme mít prezidenta, kterého má v hrsti zbraňová lobby,“dodala. Zdůraznila, že „nechce lidem brát zbraně, ale také nechce, aby umírali kvůli někomu, kdo zbraň nikdy neměl dostat“.

Hillary Clintonovou podpořila podobně jako Donalda Trumpa její dcera. Na pomoc jí přispěchal i současný prezident Barack Obama, který řeč své stranické souputnice označil za zkušenou. A její nominaci na nejvhodnější, jakou si umí představit.

„Amerika je díky Obamově vůdcovství silnější a já jsem díky jeho přátelství lepší,“ prohlásila bývalá ministryně zahraničí o svém exšéfovi.

(red)