Přestože v ČR ubylo hracích automatů a jejich provozoven, výše vkladů do hazardních her vzrostla o 10 %. Vyplynulo to z výroční zprávy o hazardním hraní v České republice za rok 2015. Nepoměr je způsobený zejména zvyšujícím se zájmem o kurzové sázení a on-line hraní, uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Stejně tak přibylo hráčů, kteří se začali hazardem zabývat v posledních 12 měsících (vzhledem k průzkumu). 

Podle Vobořila je nutné věnovat pozornost ochraně on-line hráčů a soustředit finanční prostředky do prevence a léčby, jejichž pokrytí je v ČR velmi nízké. Od roku 2013 do roku 2015 se počet nových zkušeností s hraním hazardních her v Česku zdvojnásobil.

Za zvýšením stojí především nárůst on-line hazardního hraní a také kurzového sázení.

„Vzniká nová skupina hráčů on-line, zejména mladých, kteří například nikdy nehráli v kamenných hernách,“ vysvětlil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Těm je většinou do 35 let věku a jsou z asi 80 % mužského pohlaví.

Ve všech věkových skupinách bylo pak nejčastější formou hazardu kurzové sázení následované hraním her on-line. V ČR by se podle zprávy mělo nacházet asi 55 až 110 tisíc patologických hazardních hráčů.

Výše sázek vzrostla, příjmy ze hry se snížily

„V posledních letech se struktura problémových hráčů v léčbě mění. Ve srovnání s rokem 2013 o více než 10 % klesl podíl hráčů technických her, zatímco podíl hráčů on-line her vzrostl o 4 % a kurzových sázek o 5 %. Problémem jsou zejména zadluženost a množství času věnovaného hře – tady se ukazuje, že on-line hráči dosahují nejvyšších hodnot,“ upřesnil Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, které výroční zprávu zpracovalo.

Největším (a od roku 2013 narůstajícím) problémem zůstává podle zprávy provozování nelegálních heren a tzv. kvízomatů a slevostrojů.

„Nelegálním hazardem jsou zasaženy především obce, které hazardní hry na svém území zakázaly. Za stávající právní úpravy se potírání nelegálních heren a tzv. kvízomatů ukazuje jako velmi problematické, nový zákon by od roku 2017 měl znamenat mnohem účinnější postih,“ dodal Mravčík.

V roce 2015 bylo podle jejích výsledků v ČR celkem vsazeno 152,2 miliard korun. Na výhrách bylo vyplaceno 121,8 miliard. Příjmy provozovatelů ze hry dosáhly 30,4 miliard.

Celková výše sázek meziročně vzrostla o 10 %, zatímco příjmy ze hry se snížily o 3 %.

Z celkového objemu vsazených peněz bylo v roce 2015 vloženo do technických her (TH) 59 %, 29 % bylo vsazeno v kurzových sázkách, 7 % v loteriích a 5 % v živých kasinových hrách. Nejvyšší příjmy přinesly provozovatelům TH (60 % z celkových příjmů), kurzové sázky (19 %) a loterie (18 %).

(red)