U soudu se ocitly miny skladované ve Vrběticích. Ty ale nemají žádnou souvislost s explozemi a následnou krizí ve Vrbětickém muničním areálu a jeho okolí.

Majitel zbrojařského impéria Czechoslovak Group Jaroslav Strnad u krajského soudu ve Zlíně odmítl, že by jeho firma Excalibur Army dovezla do muničního areálu ve Vrběticích zakázané miny. Za skladování údajně zakázaných min ve Vrběticích je obžalováno 5 lidí a 2 firmy.

Strnad u soudu uvedl, že Excalibur Army obchoduje s Maďarskem 15 až 20 let. Zdůraznil, že v tomto případě šlo o nákup zhruba 7000 tun materiálu za celkem 23 milionů korun.

Součástí celé transakce byly i miny typu MON-100 a MON-200, které státní žalobce považuje za zakázané.

Strnad však upřesnil, že se obchod s Maďarskem vůbec netýkal uvedených min, neboť ty nebyly prodejné. Byly však součástí balíku, který firma musela odebrat celý.

Zdůraznil dále, že firma primárně kupovala munici do tanků a dělostřeleckých systémů a miny do minometů.

„Vůbec nás nenapadlo, že bychom od maďarské vlády kupovali materiál, který by byl problémový,“ prohlásil Strnad.

Vysvětlil dále, že je maďarská strana výslovně ujistila, že miny nejsou zakázané.

Společnost Real Trade Praha (propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army) koupila na začátku roku 2012 od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200.

Státní zástupce Leo Foltýn však tvrdí, že uvedené protipěchotní miny jsou zakázané legislativou ČR i mezinárodněprávními normami plynoucími z Ottawské konvence.

Zmocněnec firmy Excalibur Army, Andrej Čírtek, však tento výklad státního zastupitelství striktně odmítl. Podle Čírtka totiž Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí či kontaktem osoby.

Čírtek dokonce u soudu předložil komentář oxfordské univerzity k mezinárodnímu právu, který potvrzuje obhajobu firmy Excalibur.

Uvedený případ, který posuzuje soud ve Zlíně, však nemá žádnou souvislost s výbuchy v areálu ve Vrběticích, kde v říjnu a listopadu roku 2014 vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Miny, které jsou předmětem probíhajícího soudu, však byly v areálu nalezeny až v prosinci roku 2014.

Jaroslav Strnad je majitelem holdingu Czechoslovak Group, jehož součástí je i firma Excalibur Army. Holding se zaměřuje se na nákup a prodej vojenské techniky a patří do něj mimo jiné i kopřivnická Tatra Trucks a nově i automobilka Avia.

Více o tématu se dočtete zde: