Donald Trump byl na sjezdu v Clevelandu oficiálně zvolen za kandidáta republikánské strany na funkci prezidenta USA.

Realitní magnát a miliardář Donald Trump se stal oficiálním kandidátem republikánské strany na funkci prezidenta USA. Delegáti ho zvolili na nominačním sjezdu strany v Clevelandu. Na funkci viceprezidenta republikáni nominovali guvernéra státu Indiana Mikea Pence. 

Pro získání oficiální nominace Trump musel získat alespoň 1237 z celkových 2472 delegátů. To se mu podařilo, když pro něho hlasovalo více než 1500 delegátů.

Svoji nominaci Trump musí ještě oficiálně přijmout, což učiní ve čtvrtek, tedy v posledním dnu republikánského nominačního konventu.

Trump Cleveland celek lidé

Na sociálních sítích už Trump uvedl, že je pro něho velkou ctí být republikánským kandidátem na prezidenta USA.

„Budu tvrdě pracovat a nezklamu vás! Amerika je na prvním místě,“ uvedl Trump.

Prezidentské volby se v USA konají 8. listopadu letošního roku. Trumpovou demokratickou protikandidátkou bude Hillary Clintonová.

V nejnovějších průzkumech Trump znatelně snižuje náskok své demokratické soupeřky. Rozdíl však stále činí zhruba 7 % ve prospěch demokratky, která již oficiální nominaci své strany získala.

Proti Trumpově nominaci protestovaly v Clevelandu nahé ženy.

Proti Trumpově nominaci protestovaly v Clevelandu nahé ženy.

Samotná Clintonová v reakci na Trumpovu nominaci vyzvala Američany, aby podpořili ji a zajistili tak, že Trump nikdy nepřekročí práh Oválné pracovny.

Kontroverzi v USA vyvolalo vystoupení Trumpovy manželky Melanie. Ta v projevu podpořila svého manžela, když mimo jiné uvedla, že představuje správný a potřebný vzor pro mládež.

Někteří kritici ji však obvinili z plagiátorství. Objevily se totiž pochybnosti, že Trumpová některé pasáže ze svého projevu převzala z řeči Michelle Obamové na nominačním sjezdu demokratů v roce 2008.

Trumpův volební štáb však tuto kritiku odmítl. (red)

Více o dění na nominačním konventu republikánů se dočtete ZDE:

Trumpa na nominačním sjezdu republikánů podpořil i newyorský hrdina Rudy Giuliani