Republikánského kandidáta Donalda Trumpa na stranickém konventu v Clevelandu podpořila i jeho současná manželka, bývalá slovinská modelka Melania.

Donalda Trumpa podpořil na republikánském nominačním konventu v Clevelandu i bývalý úspěšný starosta New Yorku Rudy Giuliani. Podle Giulianiho udělá Trump jako budoucí prezident USA z Ameriky opět skvělou zemi.

„Nedostaneme další šanci, jak vše dát do pořádku. Donald Trump představuje změnu, kterou potřebujeme. On udělá z Ameriky opět skvělou zemi,“ prohlásil Giuliani.

Ve svém emocionálním projevu na republikánském sjezdu v Clevelandu jednak podpořil a chválil Trumpa, ale současně kritizoval současné dění v USA.

„Mnoho Američanů se dnes ve své zemi necítí bezpečně. Bojí se o své děti, bojí se o sebe. Bojí se také o policisty, kteří jsou zákeřně zabíjeni zezadu,“ poukázal na nedávné tragické událostí, kdy v amerických městech Dallasu a Baton Rouge bylo zastřeleno osm policistů.

Giuliani Cleveland 2 ořez

Giuliani v této souvislosti parafrázoval známý Trumpův slogan „Make America great again“ (Udělejme Ameriku opět velkou) a přišel se svojí vlastní verzí: „Make America safe again“ (Udělejme Ameriku opět bezpečnou).

Giuliani byl starostou New Yorku v letech 1994 až 2001. V době jeho mandátu došlo k výraznému zlepšení bezpečnosti v tomto největším městě USA.

„To, co se mně povedlo v New Yorku, dokáže Donald Trump v Americe,“ prohlásil Giuliani.

„Je to muž s velkým srdcem. Pokaždé, když New York postihla nějaká tragédie, Donald Trump tu byl a nabízel svoji pomoc,“ zdůraznil newyorský exstarosta.

Donald Trump na nominačním konventu republikánů v Clevelandu.

Donald Trump na nominačním konventu republikánů v Clevelandu.

Giuliani připomněl, že za posledních sedm měsíců proběhlo pět teroristických útoků na Spojené státy a jeho spojence.

„Nesmíme se bát jasně označit našeho nepřítele. Je jím islámský radikální terorismus,“ prohlásil.

Proti Obamovi, proti Clintonové

Kritizoval také prezidenta Obamu a demokratickou kandidátku Clintonovou.

Obamovu dohodu s Íránem označil za nejhorší dohodu, kterou kdy Spojené státy uzavřely. Dohoda prý z Iráku, který patří mezi hlavní podporovatele mezinárodního terorismu, učinila jadernou velmoc.

„My jsme jim v rámci dohody fakticky předali miliardy dolarů, jimiž financují terorismus, který zabíjí nás i naše spojence,“ podotkl Giuliani.

Giuliani kritizoval chybné rozhodnutí Obamovy administrativy svrhnout libyjského vůdce Kaddáfího v době, kdy Hillary Clintonová stála v čele ministerstva zahraničí.

„Libye se poté propadla do naprostého chaosu a Clintonová za to nese hlavní odpovědnost,“ řekl Giuliani.

V této souvislosti ocenil Trumpa, který prý na rozdíl od Clintonové chce zabezpečit státní hranice a nepřijímat syrské uprchlíky, mezi nimiž se mohou nacházet potenciální teroristé.

„Zkušenosti s Clintonovou nám jasně říkají, proč by tato žena neměla být prezidentem naší země,“ uzavřel Giuliani. (red)